Nove odluke za Beograd: Obavezne maske i fizička distanca

Ove odluke doneo je Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 na hitnoj sednici.

Na području Grada Beograda od sutra, od šest sati ujutru, biće obavezno nošenje maski u svim zatvorenim prostorima, kao i obavezna fizička distanca od najmanje jednom metra. Još jedna od mera je i ograničenje okupljanja do 200 osoba, i na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević je u izjavi za agenciju Tanjug, nakon sastanka Kriznog štaba, istakla da će nošenje maski biti obavezno ne samo u prevozu, već i u svim zatvorenim prostorima, kao i fizička distanca od najmanje jednog metra.

„To ne moraju da budu hiruške maske, već mogu biti i pamučne. Apelujemo na to da se koriste i druge mere prevencije, a to je fizička distanca od najmanje jednog metra, kao i redovno pranje ruku“, naglasila je ona.

Prema njenim rečima, te mere su donete zbog porasta broja zaraženih prethodnih dana.

Stavovi građana o epidemiji virusa korona (COVID-19)
Covid 19; ilustracija

Poslednji podaci u Srbiji pokazuju da se koronavirusom zarazilo još 254 ljudi, a da je troje izgubilo bitku sa kovidom 19.

Zaključno sa jučerašnjim danom, u Zavodu za javno zdravlje Novog Pazara testirano je 4.398 uzoraka, od kojih je 578 pozitivnih – u Novom Pazaru 466, a u Tutinu 91.

Na teritoriji Mačvanskog okruga, od 35 uzoraka, 27 je pozitivno na kovid 19. Koronavirusom u Šapcu je zaraženo još 16 osoba, a ukupan broj obolelih u tom gradu je 160.

U Užicu je u toku sednica Gradskog kriznog štaba na kojoj bi trebalo da bude doneta odluka o uvođenju vanredne situacije u ovom gradu i preporučene nove mere u cilju suzbijanja širenja virusa korona. Tamo se beleži nagli porast broja zaraženih koronavirusom: Od početka epidemije do 22. juna u tom je gradu registrovan 71 slučaj koronavirusa, da bi za samo nekoliko dana ta cifra porasla na 162 inficirana.

Od 28 testiranih uzoraka, na teritoriji grada Čačka registrovano je još devet osoba zaraženih koronavirusom. Novi slučajevi su zabeleženi kod osoba mlađih od 55 godina, a većina njih ima blažu kliničku sliku i upućeni su na kućnu izolaciju.

Prema informacijama dobijenim iz Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, na teritoriji tog grada došlo je do ozbiljnog pogoršanja epidemiološke situacije, a danas je registrovano 14 novih slučajeva koronavirusa, što je duplo više nego prethodnog dana.

Do sada je na teritoriji Kraljeva evidentirano 97 osoba pozitivnih na Kovid 19, a među novoobolelima uglavnom su mlađi pacijenti između 20 i 40 godina.

Na veb-sajtu KC Niš od 22. juna nema informacija o broju hospitalizovanih pacijenata kod kojih je potvrđen korona virus, kao i takvih pacijenata na respiratorima, a nema ni objašnjenja za njihov izostanak.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije