Nova policijska ovlašćenja: Elektrošoker i za trudnice i mentalno obolele?

Novi pravilnik o policijskim ovlašćenjima, koji je usvojen 10. juna, stupio je na snagu, a njime se detaljnije reguliše upotreba suzavca, spreja, šokera i električne palice, prenosi Nova ekonomija.

Nova ekonomija prenosi da se iz navednog pravilnika vide „moguće teške posledice upotrebe tih sredstava prinude“, a taj pravilnik prati izmene Zakona o policiji koji je menjan prethodne godine. 

U tom pravilniku se navodi da prilikom upotrebe nadražujućeg spreja nad nekom osobom, njoj se mora „odmah pružiti stručna medicinska pomoć“

Nakon upotrebe raspršivača, policajac treba da u skladu sa mogućnostima odvede tu osobu u nekontaminirano područje i okrene je licem prema vetru, ventilatoru ili sličnom sredstvu, a osoba nad kojom je upotrebljen treba da ispere lice i oči hladnom vodom, kao i da rashladi „kontaminirana područja tela“ vodom, ledom ili mokrim oblogama da bi se izbeglo oticanje. 

Ukoliko policajac upotrebi elektrošoker i električne palice navodi se da će odmah omogućiti pružanje stručne medicinske pomoći ako osoba „ostane u stanju stresa, šoka ili ako je lice pod uticajem alkohola ili drugih psihoaktivnih supstanci ili ima druge zdravstvene probleme ili traži medicinsku pomoć“. 

Navedena elektromagnetna sredstva mogu se upotrebiti „izuzetno, sa naročitom pažnjom i za najkraće moguće vreme“ i na osobama koje su ranjene, obilno krvare, trudnicama, mentalno obolelim osobama i srčanim bolesnicima, ali samo u slučaju da nije moguće upotrebiti drugo sredstvo prinude. 

Prilikom korišćenja električne palice ili šokera policajci su upozoreni da ne nišane glavu i vrat, kao i da ne upotrebljavaju pomenuta sredstva ukoliko osoba ima odeću nakvašenu zapaljivim supstancama.

Ukoliko osoba ipak bude pogođena u predelu grlenih arterija, ona mora odmah biti odvedena u medicinsku ustanovu. 

Nova ekonomija je navela da je pomenute izmene i promene drugih zakona iz oblasti bezbednosti kritikovala Koalicija prEUgovor, navodeći da su umanjile mogućnost kontrole i transparentnost bezbednosnih institucija, kao i da su ojačale ovlašćenja njihovog političkog rukovodstva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Plaža Banjica u Ostrovici spas od tropskih vrućina

Na dvadesetak kilometara od Niša u selu Ostrovica na...

Anketa: Kakve su ekološke potrebe građana u Nišu

Kolika je informisanost o pitanjima zaštite životne sredine i...

Najnovije