Noć istraživača u Nišu: Deseta noć, kroz znanje daje moć

Jubilarna deseta „Evropska noć istraživača, pod sloganom „Deseta noć, kroz znanje daje moć“ održaće se u petak, 27. septembra u 29 gradova širom Srbije.

U Nišu će se ova edukativna i zanimljiva manifestacija održati od 17 do 22 časa na pet lokacija

  • Oficirskom domu,
  • Univerzitetskoj biblioteci „Nikola Tesla“,
  • Galeriji Sinagoga (od 12 do 17 časova),
  • u prostoru Književno memorijalne postavke Stevan Sremac/Branko Miljković i
  • Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju

„Glavna ideja popularizacije nauke je da se način komunikacije pojednostavi tako da naučne informacije i značaj nauke postane dostupan što široj populaciji bez obzira na godine, nivo obrazovanja i prethodno znanje. Upravo su istraživači ti koji predstavljaju ključnu vezu u komunikaciji sa javnošću i popularizaciji nauke. Ove godine želimo da vratimo fokus na interdisciplinarnost nauke i na njen značaj u očuvanju kulturnog i prirodnog nasleđa Srbije“, kaže prof. dr Aleksandra Pavlović, koordinatorka projekta ReFocuS 2.0

Foto: Noć istraživača Niš 2018
Foto: Noć istraživača Niš 2018

U Oficirskom domu biće predstavljene tehnologije 3D štampe, robotike, reverznog inženjerstva, mašinskih simulacija, virtualne i proširene stvarnosti i mašinskog učenja.

Uz pomoć interaktivnog modela, posetioci mogu da „otputuju“ do Tesline laboratorije u Long Island-u.

Kroz različite multimedijalne prezentacije biće rasvetljen karakter savremene umetnosti koja živi svoju intertekstualnu/transmedijalnu stvarnost. Kroz digitalnu rekonstrukciju Niša, biće prikazana njegova istorija.

Svi posetioci saznaće i da li je budućnost bezbednija sa matematikom, koje su istine i zablude o korišćenju životinjskih vrsta u alternativnoj medicini, ko su ribe doktori, kako se može sačuvati prirodno nasleđe i kakve su mogućnosti primene pametne meterološke stanice.

„Upoznaćete se i sa veštačkom paukovom mrežom, bioplastikom, biomaterijalima, aerogelovima i drugim materijalima koji najavljuju budućnost. Oprobaćete se u ulozi detektiva i zavirićete u čarobni svet svetlucavih biljaka. Saznaćete i kako treba „čitati“ periodni sistem elemenata. Imaćemo i Etno kutak i Evrospki ćošak“, dodaje prof. dr Aleksandra Pavlović.

Posetiocima izložbe u Univerzitetskoj biblioteci, biće predstavljena moderna tehnologija koja se koristi u svakodnevnom radu i koja je dostupna korisnicima biblioteke u svrhe obrazovanja, ali i kreativnosti i zabave.

U biblioteci budućnosti: pogledajte kako rade HOLA interaktivni uređaji osetljivi na dodir, Kindle uređaji za čitanje elektronskih knjiga, štampači na Brajevom pismu i 3D štampači.

„Naučite da programirate na MICRO:BIT mini računarima koristeći program Python. Postanite deo istraživačke zajednice Srbije – saznajte kako do lične šifre istraživača. Informišite se o: novom korisničkom servisu COBISS+ i android aplikaciji mCOBISS prilagođenoj za mobilne uređaje; o digitalnim repozitorijumima PHAIDRA i NaRdus; Otvorenom pristupu informacijama, Otvorenoj nauci, licencama kreativne zajednice. Saznajte šta je geštetner, šta je mikročitač i kako su izgledali  prvi računari u biblioteci i prvi internet modem.“, poručuju organizatori.

U prostoru Književno memorijalne postavke Stevan Sremac / Branko Miljković u toku Noći istraživača, biće održane dve edukativne radionice za osnovce viših razreda (7. i 8.  razred), pod nazivom Muzejski i književni plakat.

Nakon upoznavanja sa stalnom postavkom i delima Sremca i Miljkovića, učenici će dobiti osnovna objašnjenja o tome šta je plakat, a onda će podeljeni u grupe uraditi plakate prema instrukcijama.

Tema za plakat biće književna dela ili stalna postavka dvojice književnika.

U Galeriji Sinagoga, učenici će praviti ogrlice i minđuše, upoznajući se sa arheološkim zbirkama Narodnog muzeja Niš.

Tokom nedelje istraživača (od 23. do 27. septembra), u Naučnom klubu Regionalnog centra biće organizovane izložbe, predstave, kao i radionice za učenike.

„Naučni autobus, časovi u Parku znanja, radionice i predstavljanje  evropskih projekata i interaktivna predavanja su samo deo noći istraživača za sve uzraste“, dodaju organizatori.

Evropska Noć istraživača u Srbiji finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije