Nišlijka napunila 100 godina: Smirenost i zdrava hrana recept za dug život

Autor:B. J.

Recept za dugovečnost ne postoji, ali su smirenost, mudrost u odlučivanju i redovni obroci najvažniji na tom putu kaže Natalija Nikolić, jedna od najstarijih žiteljki Niša. Ona je rođena 25. maja 1922. godine u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, dok je u SFRJ rođendan proslavljala kad i drug Tito, za Dan mladosti.

Rođendanske čestitke za jubilarni trocifreni broj godina primala je u Domu za stare „Čegarska dolina“ gde boravi već nekoliko godina. Slavlje su joj priredile unuka Jelena i praunuke Mia i Ana.

Foto: NO

 

Samo smireno i bez nervoze

Natalija se školovala za šnajderku i tim poslom se bavila više od pola veka. Uvek je bila moderno i elegantno obučena i pravila je, kako kažu njeni unuci, najfinije kolače. Smatra da se danas živi brzo i poručuje mlađim generacijama da uspore.

„Šta god da se desi treba da ostanete smireni i ne budete nervozni, jer je tada najvažnije da se to reši. Uvek sam tako radila. Sve je rešivo kad si živ i zdrav. Zato je važno da čuvate svoje zdravlje“, kaže Natalija Nikolić.

Zdravlje se, objašnjava Natalija, čuva zdravom hranom i malim obrocima.

„Treba da se redovno jede voće. To je uvek bilo obavezno i kod nas u kući se jelo i rujno i zrelo, sve od trenutka kad procveta. Takođe bez mleka nikad nisam bila, a tako je i danas. Drobeni hleb ili keks sa mlekom jedem i dalje za doručak ili večeru. Između obroka nikada ne uzimam hranu, samo voće“, kaže Natalija Nikolić.

O ljubavi

Iako je kao mlada žena ostala udovica i dalje se živo seća trenutka kad ju je pokojni suprug zaprosio.

„Kad se udate važno je da poštujete jedan drugog. Zaljubljivanje je samo varka. Ja se nisam lako zaljubljivala iako sam imala dosta prosaca. Za svog supruga udala sam se, nakon sto mi je rekao da, onako kako me on voli neće niko. Razmišljala sam danima o tome i nisam znala da li da mu verujem. Ali poverovala sam mu i shvatila da kada me on toliko voli, zašto ne bih mogla i ja njega“, priča Natalija Nikolić.

Iako su Natalijin život obeležile porodične tragedije uspela je da sačuva psihičko zdravlje i bude oslonac svojim ukućanima.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Marija Stefanović: Ko to brani da se gazi trava u parku?

E ne razumem ovaj imperativ u našim gradskim parkovima:...

Tango ritam osvaja Niš: Zadovoljstvo hodanja u zagrljaju

Niška tango scena razvija se poslednjih 10 godina i...

Amber Alert: Podrška od Nišlijke koja je za malo izbegla zlostavljanje

Zbog toga što je kao jedanaestogodišnja devojčica umalo bila...

Na današnji dan oslobođen Niš: Od turske kasabe do modernog grada

Posle pet vekova vladavine Turaka, Niš je oslobođen 11....

Luksuz Konstantinove rezidencije iz 4. veka ponovo dostupan posetiocima

Vila sa peristilom, mozaici, ostaci dve ranohrišćanske crkve i...

Najnovije