Nišlije bruje na društvenim mrežama: Ko i zašto seče drveće na keju?

Umesto lepe i velike tužne vrbe sada je samo panj

Umesto lepe i velike tužne vrbe sada je samo panj
Umesto lepe i velike tužne vrbe sada je samo panj; Foto: Goran Tokić

Fotografije isečenog drveća preplavile su društvene mreže i uzbudile građane Niša, zbog čega smo se obratili JKP “Mediana” Niš kako bismo saznali ko je odgovoran za ovu akciju i koliko će stabala biti isečeno, pošto na terenu nema nikakvih informacija o tome zašto je to urađeno.

“Isekli su vrbu ispred Oficirskom doma. Valjda je njen zločin bio što je bacala veliku senku na beton, pa beton nije mogao da se usija na suncu. Plus je bilo ptica koje tu sede i pevaju i, zamislite, kake. Sada je lepo i čisto. I toplo.”, samo je jedan  od komentara na društvenim mrežama.

Nadležni kažu da je drvo bilo trulo
Nadležni kažu da je drvo bilo trulo; Foto: goran Tokić

Slično su građani reagovali i kada je posečen drvored u Voždovoj ulici zbog rekonstrukcije trotoara i vodovodne mreže, zatim u Svetsovaskoj ulici ili na Trgu Pavla Stojkovića u Nišu.

Iz “Mediane” u okviru koje posluje sektor Zelenila kazali su da je posečeno drveće koje je moglo da padne, jer je bilo trulo.

“Što se tiče lipe koja su isečena u Ulici Ive Lole Ribara i vrbe na keju ispred Oficirskom doma, stabla su bila sa vidljivim znacima truleži i oštećene kore te su zaista predstavljala opasnost po građane.”, rekli su u ovom gradskom preduzeću.

Iz “Zelenila” poručuju da se seku isključivo stabla koja potencijalno mogu ugroziti bezbednost ljudii da je zajednički cilj očuvanje postojeće i sadnja nove vegetacije.

Svetosavska ulica u Nišu
Svetosavska ulica u Nišu

Ipak, Nišlije posle sadanje novih sadnica u Svetosavskoj ulici nisu zadovoljni, jer su druge vrste u pitanju odnosno sadnice piramidalnog graba koje, kako smatraju, neće praviti hladovinu kao ranije drveće.

Posađeno 800 novih sadnica

“Na svim mestima gde se uklone stare sadnice planira se sadnja novih, sem kad sama lokacija nije pogodna za sadnju  kao što su gustina već postojećeg drveća, blizina objekata, što je i jedan od uslova odgovornih za njihovo loše stanje koje dovodi do kasnijeg uklanjanja.”, objasnili su tada odgovarani iz JKP “Mediana” Niš.

Iz JKP “Mediana” podsećaju da se broj stabala koji se godišnje ukloni sa javnih površina u gradu višestruko nadoknadi sadnjom novih sadnica, posađeno je 800 novih.

Pored angažovanja na održavanju zelenila na javnim površinama u gradu, koje se pojačanom dinamikom kose i sređuju, JKP „Mediana“ Niš napominje da je još uvek aktuelna akcija besplatnog odvoženja kabastog otpada u cilju smanjenja broja
divljih deponija, i da se za svaki komunalni problem, građani mogu obratiti putem aplikacije EkoLovac, preko društvenih mreža ili pozivom na broj kontakt centra 018/250125.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije