Niški studenti pokrenuli inicijativu za izgradnju javnog toaleta za OSI

Grupa studenata sa Filozofskog fakulteta u Nišu pokreće inicijativu za izgradnju javnog toaleta prilagođenog osobama sa invaliditetom, pod nazivom „Jednak pristup“.

osi
osi

Motivisani problemom nedostatka javnih toaleta u Nišu, (ne)higijenskim uslovima koji u njima vladaju, a pre svega problemom njihove nepristupačnosti za sugrađane sa invaliditetom, studenti su odlučili da
deluju.

Pod sloganom „Osnovna potreba a ne privilegija“, oni će se zalagati za izgradnju novog javnog toaleta na teritoriji grada, koji će moći da zadovolji osnovna prava i potrebe svih društvenih grupa.

Manjak javnih toaleta u gradu je višegodišnji problem. Trenutno postoji sedam javnih toaleta u gradu, pritom, u većini higijena nije na zadovoljavajućem nivou, a samo jedan je prilagođen osobama sa invaliditetom.

Na potrebu rešavanja ovog problema ukazivalo je i Udruženje građana „Urbana gerila“. Međutim, njegovo rešavanje i dalje čeka, a nije predviđeno ni budžetom Grada Niša za tekuću godinu.

„Da bi se problem nedostatka javnih toaleta u našem gradu rešio, potrebno je prepoznavanje i prioretizovanje ovakvog nedostatka od strane nadležnih organa. Broj od sedam javnih toaleta za grad veličine Niša je nedovoljan, a činjenica da je samo jedan prilagođen osobama sa invaliditetom je zabrinjavajuća“, navodi Sonja Mijalković, PR Inicijative.

Iz Inicijative „Jednak pristup“ takođe navode da su posledice ovog problema već vidljive.

„Trenutno je ovim onemogućeno potpuno ostvarivanje prava i potreba jedne od najugroženijih društvenih grupa. Osobe sa invaliditetom treba da imaju iste mogućnosti za korišćenje javnih toaleta kao i ostali građani“, kaže Aleksandra Pešić, takođe inicijator Jednak pristup.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Nova oaza za ljubitelje pešačenja – Vlasina bogatija za 47 km uređenih staza

Coca-Cola sistem i UNDP inicijativom „Vlasina – čista ljubav“...

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

Najnovije