Niški novinari i aktivisti podržali kolege sa TV N1

U znak podrške Televiziji N1, koja je prethodnih nekoliko nedelja izložena pretnjama i uznemiravanju, okupili su se i niški novinari i aktivisti. U isto vreme kada je održan i protest u Beogradu, poručili su da društvo mora da čuva svoje medije, a da novinari ne smeju da trpe pritiske.

Foto: B.J. / Novinari Online

Pet stotina letaka, bačenih u dvorište TV N1, na kojima je pisalo „Republika Srbija doviđenja. Dobrodošli u Luksemburg“, podstaklo je niške novinare i aktiviste da se okupe i pruže podršku svojim kolegama. Na skupu „Novinari protiv fantoma“, iz Niša je poručeno da je dužnost i građana, i novinara da čuvaju slobodne medije.

„Nema solidarnosti, nema upornosti, nema efikasnih akcija… Profesija i esnaf snose odgovornost za ovo što nam se dešava. Ne sme da bude ćutanja, moramo da budemo glasni, uporni, organizovani „čuvari vatre„, istakla je Zorica Miladinović, novinarka lista Danas.

Da je solidarnost neophodna i da svi treba da stanu uz slobodne medije, podsetio je i Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

„Mogu da nam se sviđaju, mogu da nam se ne sviđaju, mogu da budu mnogo oštri ili manje oštri, ali su nam potrebni, i niko ne sme da ograničava pravo da imamo izvor informacija“, podvukao je Dašić.

Bez slobodnih medija imali bismo potpuni mrak, izjavio je Velibor Petković, novinar i asistent katedre za novinarstvo niškog Filozofskog fakulteta.

medija centar
Foto: B.J. / Novinari Online

„N1 je preuzeo ulogu javnog servisa u Republici Srbiji. Vlast treba da bude srećna što se nije sve urušilo, što postoje mediji kao što je N1, jer da ne postoje takvi mediji, imali bismo potpunu laž, gde se niko ne usuđuje da kaže da je „car go“, izjavio je Petković.

Da napadi na medije idu uzlaznom putanjom iz godine u godinu, naglasio je Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava. 

„Napad na novinare i medije je napad na javnost i napad na građane, i to zahteva reakciju građana i solidarnost. Ono što je ostalo od slobodnih medija, pogotovo na lokalnom nivou, moramo da čuvamo, to je obaveza organizacija civilnog društva prema njima“, kazao je.

Skupu su, između ostalih, prisustvovali i predstavnici opozicionih političkih stranaka.

Protest Grupe za slobodu medija u Nišu organizovali su Južne vesti i Media i reform centar Niš.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Plaža Banjica u Ostrovici spas od tropskih vrućina

Na dvadesetak kilometara od Niša u selu Ostrovica na...

Anketa: Kakve su ekološke potrebe građana u Nišu

Kolika je informisanost o pitanjima zaštite životne sredine i...

Najnovije