Niš: Zatvaraju se svi gradski šalteri, javni prevoz po letnjem redu vožnje

Korona virusom u Nišu je do sada inficirano 10 ljudi, a za još 7 se očekuju rezultati uzoraka upućenih Institutu „Torlak“, rečeno je na konferenciji za medije Gradskog štaba za vanredne situacije. Klinički centar Niš saopštio je da se od ukupnog broja inficiranih njih 5 nalazi na bolničkom lečenju i svi su u stabilnom zdravstvenom stanju.

Gradonačelnik Niša i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Darko Bulatović najavio je da će od utorka, 17. marta biti zatvoreni svi šalteri koji su u nadležnosti grada.

„Građani Niša neće imati obavezu da plaćaju obaveze za komunalne usluge sve do završetka vanrednog stanja, a pri tom kamate neće biti obračunate“, izjavio je Bulatović.

U gradu se zatvaraju svi sportski centri, teretane, škole sporta, kladionice, bioskopi, pozorišta.

Ugostiteljskim objektima radno vreme je ograničeno na period od 10 do 20 časova.

Redukovan javni gradski prevoz

Od utorka, 17. marta biće redukovan i javni gradski prevoz i uveden letnji red vožnje. To znači da će na ulicama biti 15 odsto manje autobusa, dok će noćni polasci će biti ukinuti.

Gradskim prevoznicima je naloženo da po završetku svake vožnje autobusi budu dezinfikovani, dok je Gradskom sekretarijatu za obrazovanje naloženo da dezinfikuje sve škole i vrtiće.

Član Gradskog štaba za vanredne situacije i Republičkog kriznog štaba, epidemiolog Branislav Tiodorović najavio je da se u toku noći dezinfikuju pijace, autobuska stajališta i glavna pešačka staza u Nišu.

Tiodorović je apelovao na građane da što manje izlaze iz svojih kuća, a da stare osobe i hronični bolesnici uopšte ne izlaze.

„Prvog dana nakon proglašenja vanrednog stanja imali smo prepune ulice, kafiće i restorane, decu na ulici. To je veoma opasno. Moramo da shvatimo da je situacija vrlo ozbiljna. Mi smo u ovih 30 godina toliko toga preživeli da se ima utisak da naš narod više ništa ne može da shvati ozbiljno. Postoji mogućnost da se naloži i obustava rada ugostiteljskih objekata“, izjavio je Tiodorović.

Vojska obezbeđuje zdravstvene ustanove

Koordinator Gradskog štaba za vanredne situacije, infektolog Žarko Ranković najavio je da će od 17. marta pripadnici Policijske uprave kontrolisati da li se građani kojima je određena samoizolacija, a takvih je 29-oro u Nišu, pridržavaju te mere.

On je rekao da pripadnici Vojske Srbije od uvođenja vanrednog stanja obezbeđuju ulaz u Klinički centar, a od 17. marta će i pojedine ulaze Doma zdravlja, na zahtev te zdravstvene ustanove.

Gradski štab za vanredne situacije će na dnevnom nivou pratiti izveštaje sa terena i odlučivati o novim merama, dodao je Ranković.

„Razmišljamo o obustavi rada kafića i restorana, a da se jedino omogući dostava hrane. Razmatramo i da se kapaciteti Predškolske ustanove „Pčelica“ angažuju za pripemu hrane za socijalno ugrožene građane“, izjavio je Ranković.

Grad Niš je zatražio od Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije 20.000 maski i isto toliko rukavica, dok je Apotekarska ustanova Niš zatražila isporuku 100.000 maski i 100.000 rukavica.

Grad je, dodao je Ranković, sinoć dobio određenu količinu maski i rukavica koje su podeljene gradskim prevoznicima i volonterima gradskih opština koji intervenišu po pozivu starih i bolesnih građana Niša.

Kontakt centri opština u Nišu

Otvoreni su kontakt centri u svih pet gradskih opština u Nišu kako bi se stara i iznemogla lica informisala o koranavirusu i zatražila pomoć oko dostavljanja namirnica i lekova.

Kurirske službe su u pripravnosti, a opštinama se javljaju i volonteri da pomognu svim bolesnim osobama koje ne mogu, a po preporuci Vlade i ne bi trebalo da napuštaju svoj dom.

Kontakt centar Opštine Palilule je 018/282-380.

U Niškoj Banji kol centar se dobija na brojeve 018/4548-130 i 018/4548-108, u Panteleju 018/201-260 i u Crvenom krstu 018/583-600.

U Opštini Medijana brojevi kol centra su 063/86 411 45 i 063/86 40 308. U ovoj opštini od sada postoji i kontakt za savete lekara na 063 414 865.

Kontakt centri su otvoreni od 9 do 14h.

Pročitajte i: Naredba Štaba za vanredne situacije Grada Niša

Srbija uvodi dodatne mere protiv korona virusa

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da Vlada Srbije pooštrava mere u borbi protiv korona virusa jer građani nisu u dovoljnoj meri poslušali preporuke nakon proglašenja vanrednog stanja.

On je rekla da se uvode novčane kazne od 150.000 dinara (oko 1.270 evra) za one koji prekrše propisanu samoizolaciju, kao i da će 18. marta biti razmotrena još jedna mera.

„Ostavili smo za sutra pre podne odluku da se građanima starijim od 65 godina zabrani izlazak iz domova i da propišemo kazne do 150.000 dinara za kršenje te odredbe. Ne uvodimo tu meru u ovom trenutku ali se plašim da ćemo to morati da uradimo“, rekla je premijerka Brnabić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Plaža Banjica u Ostrovici spas od tropskih vrućina

Na dvadesetak kilometara od Niša u selu Ostrovica na...

Anketa: Kakve su ekološke potrebe građana u Nišu

Kolika je informisanost o pitanjima zaštite životne sredine i...

Najnovije