Niš pod kasetnim bombama: Ne mogu da se zaborave tela u lokvama krvi

Autor:B. J.

I ovog 7. maja u znak sećanja na civile koji su poginuli 1999. godine tokom NATO bombardovanja u Nišu biće položeni venci na spomenik žrtvama na Univerzitetskom trgu. Tog dana pre 23 godine između 11.20 i 11.40 časova na Šumatovačku i ulice oko Tvrđavske pijace bačena su dva kontejnera kasetnih bombi, stradalo je 16 osoba, među kojima je i žena u 8. mesecu trudnoće.

Masakr oko Tvrđavske pijace

Novinar Marko Smiljković te 1999. godine je, kako kaže, samo čudom izbegao smrt, a sećanja na jauke i nepomična tela u lokvama krvi ni posle više od dve decenije ne blede.

„Odjednom se čula tišina, i iz te tišine se ulazi u neke urlike, u strašne stvari. Ja sam od Banovine trčao prema prvoj kapiji mog dvorišta i spred koje je bio čovek kojem je otkinuta noga. On je vrištao. Onda sam uleteo u ulicu Anete Andrejević i tu sam zatekao masakr. U bukvalnom smislu. Tu sam preskakao tela“, priča Smiljković.

Marko Smiljković; Foto: NO

Poginuli su civili koji su ne sluteći ništa krenuli u pijačnu kupovinu.

„U toj ulici bilo je 7 žrtava. To su sve civili, ljudi koji su pošli na pijacu ili su se vraćali sa pijace. Oko njih su se videla jaja, kupus, neke normalne stvari… Ja sam tek kasnije preživljavao to“, seća se Smiljković.

Cveće za kuvaricu Gordanu

Među poginulima bila je i dvadesetsedmogodišnja kuvarica Gordana Sekulić koja se zatekla na pragu kafane „Tri fenjera“ u Anete Andrejević 8a. Vlasnik ovog ugostiteljskog objekta Živorad Mitić od tada, svakog 7. maja tačno u 11.30 časova ide na Gordanin grob. Sa suzama u očima priseća se velike tragedije.

Živorad Mitić; Foto: NO

„To je veliki gubitak. Ogromna šteta. Takva osoba više ne može da se rodi. Bila je mnogo dobra i vredna… Svake godine idemo na njen grob, ali to nju ne može da vrati. Tog dana poginula je i trudnica, i dalje mi je ta slika pred očima. To nikada ne mogu da zaboravim. A poginuo je ovde u blizini, ispred prodavnice jaja, jedan čovek koji je pokušao da se sakrije ispod nekog auta koji je tu bio parkiran. Ali nije uspeo, pogodila ga je kasetna bomba“, kaže Mitić.

Niš su bombe razarale 29 dana, poginulo je ukupno 26 civila, teže je ranjeno njih 60, a lakše oko 200.

 

 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Nova oaza za ljubitelje pešačenja – Vlasina bogatija za 47 km uređenih staza

Coca-Cola sistem i UNDP inicijativom „Vlasina – čista ljubav“...

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

Najnovije