Niš dobio prve instruktore u dualnom obrazovanju

Na osnovu Zakona o dualnom obrazovanju koji stupa na snagu 1. septembra 2019. godine, svaka kompanija zainteresovana za proces dualnog obrazovanja moraće da ima licencirane instruktore.

Zbog toga se širom Srbije organizuju obuke za instruktore u dulanom obrazovanju, a prva u Nišu je održana od 11. do 13. jula u Regionalnoj privrednoj komori.

Održana prva obuka za instruktore u dualnom obrazovanju

Obuci je prisustvovalo 17 polaznika iz 10 preduzeća, za 7 obrazovnih profila, koji su uz pomoć sertifikovanih trenera za instruktore u dualnom obrazovanju prošli trodnevnu obuku, kako bi bili obučeni da rade sa decom koja u toku svog školovanja dolaze u njihovu firmu na učenje kroz rad.

Niš dobio 17 instruktora u dualnom obrazovanju
Niš dobio 17 instruktora u dualnom obrazovanju

Instruktor je lice zaposleno kod poslodavca, koje neposredno obezbeđuje da se tokom učenja kroz rad realizuju sadržaji propisani planom i programom nastave i učenja i odgovorno je da učenici steknu kompetencije propisane standardom .

Instruktor, u saradnji s koordinatorom učenja kroz rad realizuje, vodi i nadzire učenje kroz rad kod poslodavca, pod uslovom i na način kojim se obezbeđuje bezbednost i zdravlje na radu, u skladu sa zakonom.

Sledeća obuka za instruktore u dualnom obrazovanju u RPK Niš, zakazana je za 15.08. – 17.08.2019.

Dualno obrazovanje

Model dualnog obrazovanja biće uveden u sistem srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji, kroz teorijsku nastavu i kroz rad kod poslodavca, utvrđeno je Zakonom o dualnom obrazovanju koji je usvojila Skupština Srbije, a koji će početi da se primenjuje počev od školske 2019/2020.

Model dualnog obrazovanja, koji podrazumeva učenje kroz rad, primenjivaće se za obrazovne profile u trajanju od tri, odnosno četiri godine, kao deo srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije