Niš će biti prvi pametni grad u Srbiji: Po uzoru na kineske

Niš će biti prvi pametni grad u Srbiji.

To je predviđeno projektom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Memorandum o saradnji sa vodećim kineskim kompanijama za realizaciju ovog projekta potpisan je u Kini, a potvrđeno posle sastanka grаdonаčelnika Nišа, potpredsednika Vlаde Republike Srbije i ministra trgovine, turizmа  i ministra finаnsijа sа rukovodstvom kompаnije „Huawei“.

Prvi pametni gradovi u Srbiji biće Beograd, Novi Sad i Niš – to je projekat Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija koji podrazumeva uvođenje kompjuterskog funkcionisanja gradskih servisa.

Niš Prvi Pametni Grad u Srbiji

“Sada treba da definišemo koji su to servisi koji bi bili implementirani u Nišu i koji su od koristi za građane. Treba da definišemo sa gradom Nišom da li je to saobraćajna signalizacija, da li su to parking mesta, kontrola vodomera. U svakom slučaju nešto što je od koristi građanima Niša.”, objašnjava potpresednik Vlade Rasim Ljajić.

Sastanak u Pekingu; Foto: Grad Niš
Sastanak u Pekingu; Foto: Grad Niš

Bulatović je, nakon susreta, izrazio zadovoljstvo činjenicom da je grad Niš obuhvaćen Memorandumom o saradnji između Vlade Srbije i kompanije “Huawei” o izgradnji “pametnih gradova”.

“Načelno je dogovoreno da Niš bude prva lokalna samouprava u Srbiji u kojoj bi trebalo da bude realizovan projekat pametnih gradova. U tom smislu ćemo u narednom periodu odabrati tri komunalna servisa od testiranih sedam, koji će biti obuhvaćeni pilot projektom. Projekat pametnog grada će u budućnosti znatno olakšati svakodnevni život stanovnika Niša.”

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović

Potpredsednik “Huawei” Li Đijan istakao je da će delegacija te kompanije u naredne četiri nedelje posetiti Niš, kako bi na terenu razmotrili koji bi komunalni servisi bili najpogodniji za implementaciju projekta “pametnih gradova”.

On je dodao i da bi Niš mogao biti dobar primer razvoja koncepta “pametnih gradova” ne samo u Srbiji, već i u Evropi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije