Niš će biti prvi pametni grad u Srbiji: Po uzoru na kineske

Niš će biti prvi pametni grad u Srbiji.

To je predviđeno projektom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Memorandum o saradnji sa vodećim kineskim kompanijama za realizaciju ovog projekta potpisan je u Kini, a potvrđeno posle sastanka grаdonаčelnika Nišа, potpredsednika Vlаde Republike Srbije i ministra trgovine, turizmа  i ministra finаnsijа sа rukovodstvom kompаnije „Huawei“.

Prvi pametni gradovi u Srbiji biće Beograd, Novi Sad i Niš – to je projekat Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija koji podrazumeva uvođenje kompjuterskog funkcionisanja gradskih servisa.

Niš Prvi Pametni Grad u Srbiji

“Sada treba da definišemo koji su to servisi koji bi bili implementirani u Nišu i koji su od koristi za građane. Treba da definišemo sa gradom Nišom da li je to saobraćajna signalizacija, da li su to parking mesta, kontrola vodomera. U svakom slučaju nešto što je od koristi građanima Niša.”, objašnjava potpresednik Vlade Rasim Ljajić.

Sastanak u Pekingu; Foto: Grad Niš
Sastanak u Pekingu; Foto: Grad Niš

Bulatović je, nakon susreta, izrazio zadovoljstvo činjenicom da je grad Niš obuhvaćen Memorandumom o saradnji između Vlade Srbije i kompanije “Huawei” o izgradnji “pametnih gradova”.

“Načelno je dogovoreno da Niš bude prva lokalna samouprava u Srbiji u kojoj bi trebalo da bude realizovan projekat pametnih gradova. U tom smislu ćemo u narednom periodu odabrati tri komunalna servisa od testiranih sedam, koji će biti obuhvaćeni pilot projektom. Projekat pametnog grada će u budućnosti znatno olakšati svakodnevni život stanovnika Niša.”

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović

Potpredsednik “Huawei” Li Đijan istakao je da će delegacija te kompanije u naredne četiri nedelje posetiti Niš, kako bi na terenu razmotrili koji bi komunalni servisi bili najpogodniji za implementaciju projekta “pametnih gradova”.

On je dodao i da bi Niš mogao biti dobar primer razvoja koncepta “pametnih gradova” ne samo u Srbiji, već i u Evropi.

Najnovije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Film Nove mreže prikazan na Fažana media festu

Nakon premijere na otvaranju Nišville jazz teatarskog festivala, dokumentarni...

Uspeh negotinskih vinara – od snova i ljubavi do održive budućnosti

Na istoku Srbije, u neposrednoj blizini Negotina, smešten je...

Umrežavanjem do bolje komunikacije ekoloških udruženja sa lokalnom samoupravom

Formiranje mreže ekoloških udruženja pozitivan je i dobar iskorak...

SVE(T) na leđima žene-Mirjana Karanović na otvaranju Teatarskog festivala

Premijera dokumentarnog filma „ SVE(T)na leđima žene“ – o...