Neophodna promena izbornog sistema: Šest modela da glasač postane birač

Od glasača do birača – promenom izbornog sistema

Promena izbornog sistema je neophodna kako bi građanska volja na izborima bila što adekvatnije predstavljena, zaključeno je na javnoj diskusiji „Od glasača do birača“ na Festivalu demokratije koju je organizovala Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD).

Profesor Fakulteta političkih nauka dr Milan Jovanović kazao je da je aktuelni, proporcionalni  izborni sistem sa zatvorenom listom i petoprocentnim pragom, retka varijanta proporcionalnog sistema u svetu.

„Blokirane liste nas pretvaraju u glasače, a ne u birače. Možemo da biramo samo stranke, ne i pojedince“, zamerio je prof. Jovanović.

Da nema komunikacije između građana i poslanika potvrdio je i doc. dr Dušan Vučićević sa FPN-a koji kaže da je naš izborni sistem „hiperreprezentativan ali se kroz kripto-koalicije obesmišljava prag od 5%. Kroz koalicije se oni za koje građani nikada ne bi glasali šlepaju uz velike partije. Da li ćete ući u parlament zavisi od toga u kakvom ste odnosu sa vrhom partije“.

Javna diskusija u EU info kutku Niš
Javna diskusija u EU info kutku Niš

Profesorka Pravnog fakulteta u Nišu dr Maja Nastić kao osnovnu primedbu navodi to što Zakon o izboru narodnih poslanika nije u skladu sa Ustavom Republike Srbije.

Kao pozitivnu stranu aktuelnog izbornog sistema navodi „predstavljenost žena i nacionalnih manjina u parlamentu“.

Sagledavajući aktuelnu društvenu i političku situaciju, profesor dr Dejan Vučetić sa Pravnog fakulteta u Nišu konstatuje da je „partokratija nagrizla sve institucije“.

Centralizcija u parlamentu

Centralizacija je, takođe, uočena kao jedna od manjkavosti izbornog sistema jer naš parlament čini čak 100 poslanika iz Beograda i Novog Sada (od 250) iako u ova dva grada živi tek 25% birača.

„Model sa jednom izbornom jedinicom sprovodi metropolizaciju jer jedinice lokalne samouprave nisu adekvatno predstavljene u skupštini. Male, nerazvijene opštine nemaju poslanike, nemaju preko koga da se obrate, da utiču na vladu, na politike’’, kazao je prof. Jovanović (FPN).

Na tribini ,,Od glasača do birača’’ predstavljeno je i šest alternativnih izbornih modela izrađenih kroz inicijativu Biram koga biram.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije