Nagrada 11. januar: Uručena najveća priznanja Grada Niša

Direktor Klinike za kardiovaskularne bolesti Tomislav Kostić, glumac Narodnog pozorišta Miroljub Nedović Riki i Ženski fudbalski klub Mašinac, dobitnici su najvećeg priznanja Grada Niša Nagrade “11. januar”.

Priznanje, koje se sastoji od diplome, statuete i nagradnog fonda od ukupno 500.000 dinara, dobitnicima je po tradiciji dodeljeno na svečanoj sednici Skupštine Grada Niša.

Direktor Klinike za kardiovaskularne bolesti Tomislav Kostić je, primajući priznanje, rekao da će svoj deo novčane nagrade uplatiti za lečenje „pravog heroja ovog grada“, dvanaestogodišnje Monike Karimanović.

Komisija za nagrade Kostiću je dodelila priznanje za uspehe u radu koje je postigao od 2006. godine, od kada je stalno zaposlen na Klinici za kardiologiju, za ugradnju preko 3.500  pejsmejkera i preko 2.000 dijagnostičkih i interventnih invazivnih procedura.

Najznačajnije priznanje Grada Niša pripalo je i glumcu Miroljubu Nedoviću Rikiju, za 37 godina rada u Narodnom pozorištu u Nišu gde je odigrao više od 100 uloga, a kao dramski pisac potpisao tridesetak komada koji su igrani na brojnim scenama u regionu i kod nas.

Nedović je, na dodeli priznanja, istakao da je veoma iznaneđen i da je verovao da uma veće šanse da dobije Oskara nego priznanje svog grada.

Fudbalskom klubu Mašinac, koji naredne godine slavi 50 godina postojanja, priznanje „11. januar“, pripalo je za brojne trofeje i pobede, za 24 titule prvaka države, 15 trofeja pobednika Kupa i titule nezvaničnog prvaka Evrope 1989. godine.

Predsednik UO Mašinca Predrag Spasov rekao je da nagrada predstavlja dodatni motiv za klub da se bori za još bolje rezultate.

Danas je Dan oslobođenja Niša od Turaka

Foto: Grad Niš
Foto: Grad Niš

Polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima i svečanom sednicom Skupštine grada u Nišu je obeležen Dan oslobođenja od Turaka.

Vence  na Spomenik oslobodiocima u centru grada položili su predstavnici grada, Nišavskog upravnog okruga, gradskih opština, vojske, policije i udruženja koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova.

Posle pet vekova vladavine Turaka, Niš je oslobodjen 11. januara 1878. godine.

Foto: Grad Niš
Foto: Grad Niš

Kapitulaciju su potpisali komandant Niša Halil-paša i njegov zamenik Rašid-paša, a sa srpske strane pukovnik Milojko Lešjanin.

U borbama za oslobodjenje grada je, prema istorijskim podacima, poginulo 120 srpskih vojnika i oficira, a ranjeno 791, dok su gubici turske vojske bili duplo veći.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije