Mladi niški pijanista na sudu zbog sviranja klavira

Osamnestogodišnji Vladimir Aćimović, niški pijanista, se zbog vežbanja na klaviru našao pred sudom. Protiv njega se vodi prekršajni postupak zbog sviranja klasične muzike u vremenu propisanom kućnim redom.

Vladimir Aćimović je student je treće godine OAS klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, kao i Univerziteta za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu. On se obratio medijima povodom zbog, kako kaže, konstantnog šikaniranja od strane jednog stanara zgrade i policije, svaki put kad se, u vremenu propisanom kućnim redom, makar i na deset minuta začuje klavir.

Vladimir Aćimović
Vladimir Aćimović

Naime, Aćimović, već godinama ima probleme sa jednim stanarom zgrade, koji ga konstantno prijavljuje policiji. Dok su ostali stanari potpisali saglasnost, samo jedan od komšija nije dao svoj pristanak da Vladimir vežba u vremenu propisanom kućnim redom.

Vladimir Aćimović na sudu zbog sviranja klavira
Vladimir Aćimović na sudu zbog sviranja klavira

„Godinama unazad s ponosom uspešno predstavljam Republiku Srbiju na međunarodnoj sceni i dobitnik sam velikog broja nagrada i priznanja, stipendista sam Ministarstva prosvete za izuzetno nadarene studente i dobitnik nagrade fondacije „ArtLink“ za najperspektivnijeg umetnika u Srbiji za 2019. godinu, a zemlju sam predstavljao i u moskovskom Kremlju na međunarodnom festivalu, na kojem sam kao predstavnik Ministarstva kulture Republike Srbije nastupio sa Predsedničkim orkestrom Rusije u sali Georgijevski“, priča mladi niški pijanista.

Niški pijanista na sudu zbog vežbanja klavira
Niški pijanista na sudu zbog vežbanja klavira

„Ono što je posebno poražavajuće, i što je najveći razlog iz kojeg Vam se obraćam je činjenica da sam trenutno verovatno jedina osoba u Srbiji protiv koje je policija pokrenula prekršajni postupak zbog sviranja klasične muzike u vremenu propisanom kućnim redom, a na osnovu (često lažnih) prijava gorespomenutog stanara zgrade. Zbog učestalih dolazaka policije u prethodne četiri godine sam proživeo ozbiljne traume i morao sam i da konsultujem kardiologa zbog pojave hipertenzije izazvane konstantnim stresom koje ovakva jedna situacija sa sobom nosi. Poruka nadležnih organa je bila da bavljenjem svojim poslom, za koji odgovorno tvrdim da je najplemenitije zanimanje na svetu, kršim Zakon o javnom redu i miru i predlagano mi je da skupoceni instrument, koji su moji roditelji nabavili ne bih li imao najbolje moguće uslove za razvoj prebacim u podrum, te mi je i prećeno oduzimanjem istog“, kaže Vladimir Aćimović.

„Kao uzorni student i građanin Republike Srbije, osećam se duboko poraženim što sam sa svojih osamnaest godina primoran da izlazim pred sud u pratnji advokata”, dodaje.

Smatra da negativna presuda može dovesti do katastrofalnih posledica po muzičko školstvo u Republici Srbiji. S obzirom da je stav Zakona nejasan, jedna ovakva presuda može poslužiti kao kamen temeljac za niz sličnih rešenja u budućnosti.

“Neophodno je da se jasno razgraniči: sviranje klavira nije buka i umetnost ne može i ne sme biti prekršaj”, piše Vladimir Aćimović.

Na kraju svog pisma, upućenog predsedniku Republike Aleksandru Vučiću, postavlja pitanje:

Tražim ekspertizu i zaštitu nadležnih institucija i upućujem apel
Zakonodavcu da se postavi jako dobro pitanje: da li je bavljenje umetnošću koja nikoga ne ugrožava prekršaj?

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Nova oaza za ljubitelje pešačenja – Vlasina bogatija za 47 km uređenih staza

Coca-Cola sistem i UNDP inicijativom „Vlasina – čista ljubav“...

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

Najnovije