Mladi heroji iz Niša: Za 52 dana Omladinski tim intervenisao 174 puta

U Nišu postoji Omladinski tim za vanredne situacije

Aktilum
Aktilum, Omladinski tim za vanredne situacije u Nišu

Omladinsko udruženje “Aktilum” u Nišu osnovano je 2015. godine u Nišu kako bi se bavio omladinskim aktivzmom, volonterizmom, edukacijom i stručnim usavršavanjem.

„U okviru svojih aktivnosti 2016. godine formairali smo Omladinski tim za vanredne situacije koji čine stručni i edukovani fizički spremni mladi ljudi. Omladinski aktivizam nas je interesovao još kada smo bili srednjoškolci 2013. godine i pokrenuli akcije u KC Niš kada smo obilazili mališane koji boluju od teških bolesti i pokušavali da im ulepšamo vreme koje su provodili u bolnici“, kaže jedan od predstavnika ovog Udruženja, Dimitirije Stojanović.

Kako kaže, unazad godinama u okviru gradskih i opštinskih aktivnosti njegov tim je asistirao je i pružao medicinsku pomoć na svim javnim skupovima, a pravi test svoje spremnosti doživeli su sa proglašenjem vanrednog stanja u Srbiji.

Aktilum
Aktilum, Omladinski tim za vanredne situacije u Nišu

„Nakon odluke Vlade Republike Srbije o proglašenju vanrednog stanja dana 15. marta. održan je hitni sastanak upravnog odbora Aktiluma i donešene su hitne mere o postupanju tima za reagovanje u vanrednim stanjima. Oformili smo tzv specijalni tim, opšti i tehnički“, objašnjava Dimitrije Stojanović, inače koji je i zdravstveni radnik u Zavodu za hitne medicinske pomoći.

Aktilum
Dimitrije Stojanović, Aktilum

300 mladih heroja u akciji

Najviše je ponosan na specijalni tim koji je radio u okviru Gradske opštine Medijana.

„Opšti medicinski tim se bavio savetodavnim radom u pozivnom centru GO Medijana, davali su medicinske savete i rešavali izazove sa kojima su se pacijenti susretali zbog reorganizacije rada. Specijalni tim su bili terenci koji su obilazili pacijente i radili tokom policijskog časa. Tehnički tim je edukovao stanovništvo kako da se zaštiti od Covid 19 i dostavljao starijima lekove i hranu. Svi su dali svoj doprinos“, kaže Dimitrije.

Aktilum, Omladinski tim za vanredne situacije u Nišu
Aktilum, Omladinski tim za vanredne situacije u Nišu

300 hrabrih mladih ljudi je učestvovalo u ovoj akciji, kažu u Udruženju „Aktilum“ i dodaju da su imali sv zaštitnu opremu ali da su se kao i svi plašili zaraze. Ipak, kako kažu, to nisu pokazivali i tokom i posle ukidanja vanrednog stanja su se testirali.

„Nijedan član nije pozitivan na korona virus i za 52 dana smo uspeli da pomognemo našem stanovništvu 174 puta. Radno vreme tima bilo je 24 časa dnevno, terenski tim izvršavao je zadatke i u vreme policijskog časa ukoliko su potrebe lica bile neodložne. U rad tima bili su uključeni specijalisti hirurgije, kardiologije, biohemije. Koordinacijom sa ostalim sektorima Kriznog štaba vršili smo dostavu hrane, lekova i paketa pomoći licima koji su predstavljali faktore rizika za spoljnu sredinu“, objašnjava Dimitrije Stojanović.

Stojanović dodaje da je deo stručnog tima bio uključen i u rad Kliničkog centra u Nišu pri Klinici za infektivne bolesti.

„Po smeni imali smo tri trijažera sa iskustvom. Nas devetoro lekara je radilo na klinici“, kaže Dimitrije i dodaje da ih ukupno u Udruženju ima oko 800 i da svi oni na svoj način podstiču mlade da se bave omladinskim aktivizmom.

„Nadamo se da ćemo uskoro ponovo pokrenuti akciju za mališane koji zbog bolesti moraju da se leče i provode vreme u bolnici. Neki od njih su sada i naši članovi što nam je izuzetno drago“, dodaje Dimitrije iz Aktiluma.


POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije