Međunarodni dan žena: U Srbiji živi 3,7 miliona žena

Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan žena, 8. mart, u znak sećanja na dan kada su žene počele da se bore za socijalnu, radnu i rodnu ravnopravnost.

Dan žena ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferencija žena socijalista 8. marta 1910. u Kopenhagenu, na inicijativu Klare Cetkin, vođe nemačkih socijalista i ženskog radničkog pokreta.

Taj dan se obeležava u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. i njujorški marš više od 15.000 žena, koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Od 1911. godine 8. mart su slavile žene u Austriji, Danskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj. U Srbiji su ga obeležile socijaldemokratkinje u organu Jednakost, prva proslava održana je u Beogradu, u tadašnjem Narodnom domu, 1914. godine.

Ujedinjene nacije su zvanično 8. mart proglasile Međunarodnim danom žena u drugoj polovini sedamdesetih godina 20. veka.

Nizom manifestacija Dan žena se obeležava i u Srbiji.

U Srbiji živi 3,7 miliona žena: Nisu uspele da ostvare značajniju ravnopravnost ni na tržištu rada

U Srbiji živi 3,7 miliona žena koje predstavljaju ozbiljnu snagu koja može da se izbori za svoja prava i ravnopravnost u svim društvenim sferama.“, rekla je povodom obeležavanja 8. marta, Dana žena, Olivera Bobić, predsednica Saveza samostalnih sindikata Niša.

Ona je dodala da rezultati istraživanja Svetskog ekonomskog foruma pokazuju da tek za 200 godina može da se očekuje da žene budu ekonomski ravnopravne sa muškarcima.

„Donošenjem Zakona o zastupljenosti žena na izbornim listama je svakako nešto učinjeno, ali u ekonomskoj sferi žene još dugo neće moći da se izbore za ravnopravnost sa muškarcima“, kazala je Olivera Bobić.

Rešenje je, dodala je, nastojanje da se žene što više obrazuju, da budu solidarnije, da zahtevaju da je jednak rad jednako plati. 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije