Matematikom do Zvezda: Održan Peti Festival Matematike

„Matematika u maju“ naziv je Festivala matematike, koji je peti put održan u Nišu u organizaciji NiMat Niška matematika.

Festival matemtike bio u znaku 140 godina od rođenja Milutina Milankovića

U 16 radionica i isto toliko predavanja, učestvovalo je više od 200 učenika, studenata, naučnih radnika u oblasti STEM – nauka.

Tradicija da se sve popularniji festival održava svake godine doprinosi da se matematika približi svim generacijama, kroz interaktivne radionice, izložbe, predavanja, kompjuterske matematičke igrice, koje su pripremili nastavnici, učitelji i ostali učesnici festivala.

Promoteri nauke bili sunastavnici sa svojim đacima iz Aleksinca, Prokuplja, Niša, Leskovca, Novog Pazara, Smedereva, Čačka, Pančeva, Bora, Kragujevca, Merošine, Vlasotinca, kao i gosti iz srpske škole „Nikola Tesla“ iz Budimpešte.

"Matematika u maju"
„Matematika u maju“

Interaktivne radionice, izložbe, predavanja, logičke igre, optičke iluzije, origami, kompjuterske matematičke igrice 

Održane su radionice koje su bile namenjene različitom uzrasnom dobu posetilaca.

„Imali smo radionice na interaktivnim štandovima kako za najmlađe, koji još nisu krenuli u školu, tako i za učenike osnovnih škola, gimnazija, srednjih škola, fakulteta i uopšte za građanstvo tj. za sve one koji su želeli da vide matematiku iz drugog ugla. Istovremeno imali smo predavanja za učenike srednjih škola, gimnazija, univerziteta, za profesore, nastavnike, učitelje i vaspitače“, kaže Ivana Ćirić iz Udruženja NiMat.

Ove godine posetioci festivala mogli su da uz pomoć veštačke inteligencije razgovaraju sa Mihailom Petrovićem Alasem.

Učestvovalo više od 200 učenika, studenata, naučnih radnika
Učestvovalo više od 200 učenika, studenata, naučnih radnika

Peti festival matematike u Nišu

Cilj festivala da se popularizujuje matematika i da ona ne bude bauk, da bude bliska deci koja još nisu krenula u školu ili su školarci i studenti je postignut, kažu organizatori.

„Matematika nije samo jedan predmet i primena formule, već je svuda oko nas. Deci smo na najbolji način pokazali kako se voli, uči i igra matematika“, dodaju organizatori Festivala matematike.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Plaža Banjica u Ostrovici spas od tropskih vrućina

Na dvadesetak kilometara od Niša u selu Ostrovica na...

Anketa: Kakve su ekološke potrebe građana u Nišu

Kolika je informisanost o pitanjima zaštite životne sredine i...

Najnovije