Lončar dao nalog KC Niš da transparentno obaveštava javnost o zaraženima koronavirusom

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar dao je nalog svim direktorima bolnica u kojima su smešteni kovid pacijenti da transparentno obaveštavaju javnost o broju ležećih pacijenata, pacijenata na respiratorima i koliko je bilo smrtnih slučajeva.

Nalog su dobili direktori u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu i u drugim gradovima da između 12 i 13 časova izađu u susret medijima i saopšte im sve podatke koji ih interesuju. Ministar je naložio i svim direktorima bolnica u Srbiji da mu do sutra dostave podatke o tome da li su isplaćene stimulacije svim zdravstvenim radnicima koji rade u kovid sistemu.

Lončar je preneo da su mu se lekari i medicinske sestre požalili da im stimulacije nisu isplaćene, i naglasio da im one moraju biti realizovane za ceo prethodni period od kada je počela epidemija koronavirusa.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar; Foto: press

Zbog velikog broja zaraženih koronavirusom kliničko-bolnički centri Zvezdara i Zemun potpuno se vraćaju u kovid sistem.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je, na sastanku sa direktorima kovid bolnica, naveo da će za vikend kompletna Zemunska bolnica biti pretvorena u infektivnu bolnicu, kao i da će tu biti prijemno-trijažna služba koja će imati infektologa.

Takođe, kako je rekao, za vikend se prazni i Institut za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica“ kako bi od sledeće nedelje bio na raspolaganju za prijem kovid pacijenata.

Kako je istakao kapaciteti KBC „Dr Dragiša Mišović“ popunjeni su 90 odsto, a na Infektivnoj klinici KC Srbije 95 odsto, te da će danas pacijente kojima je potrebno bolničko lečenje primati KBC „Zvezdara“ i KBC „Bežanijska kosa“.

Prema njegovim rečima, ukoliko bude potrebe, bolnice u Smederevu, Smederevskoj Palanci, Požarevcu i Aranđelovcu biće bolnice za smeštaj kovid pozitivnih pacijenata.

Hitne pacijente i pacijente sa malignim oboljenjima primiće KCS i VMA, dodao je Lončar i napomenuo da Opšta bolnica u Pančevu neće biti u kovid sistemu i tamo će biti prebačeni pacijenti iz KBC „Zvezdara“ i KBC „Zemun“.

Lončar je, govoreći o situaciji u Novom Pazaru, rekao da je ona pod apsolutnom kontrolom i da su u bolnicu u tom gradu stigli timovi zdravstvenih radnika iz Kragujevca, Beograda, Kraljeva, Jagodine i Ćuprije.

Prema njegovim rečima, oni su upućeni u Novi Pazar kako bi pomogli svojim kolegama u borbi protiv virusa jer je Opšta bolnica potpuno pretvorena u kovid bolnicu.

On je ukazao na to da je država uradila sve što je do nje – obezbedila dovoljno lekara i medicinskih sestara, kompletnu opremu, podsetivši na to da je samo od maja ove godine u Novom Pazaru zaposleno više od 130 lekara i sestara.

Najnovije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Film Nove mreže prikazan na Fažana media festu

Nakon premijere na otvaranju Nišville jazz teatarskog festivala, dokumentarni...

Uspeh negotinskih vinara – od snova i ljubavi do održive budućnosti

Na istoku Srbije, u neposrednoj blizini Negotina, smešten je...

Umrežavanjem do bolje komunikacije ekoloških udruženja sa lokalnom samoupravom

Formiranje mreže ekoloških udruženja pozitivan je i dobar iskorak...

SVE(T) na leđima žene-Mirjana Karanović na otvaranju Teatarskog festivala

Premijera dokumentarnog filma „ SVE(T)na leđima žene“ – o...