Lončar dao nalog KC Niš da transparentno obaveštava javnost o zaraženima koronavirusom

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar dao je nalog svim direktorima bolnica u kojima su smešteni kovid pacijenti da transparentno obaveštavaju javnost o broju ležećih pacijenata, pacijenata na respiratorima i koliko je bilo smrtnih slučajeva.

Nalog su dobili direktori u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu i u drugim gradovima da između 12 i 13 časova izađu u susret medijima i saopšte im sve podatke koji ih interesuju. Ministar je naložio i svim direktorima bolnica u Srbiji da mu do sutra dostave podatke o tome da li su isplaćene stimulacije svim zdravstvenim radnicima koji rade u kovid sistemu.

Lončar je preneo da su mu se lekari i medicinske sestre požalili da im stimulacije nisu isplaćene, i naglasio da im one moraju biti realizovane za ceo prethodni period od kada je počela epidemija koronavirusa.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar; Foto: press

Zbog velikog broja zaraženih koronavirusom kliničko-bolnički centri Zvezdara i Zemun potpuno se vraćaju u kovid sistem.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je, na sastanku sa direktorima kovid bolnica, naveo da će za vikend kompletna Zemunska bolnica biti pretvorena u infektivnu bolnicu, kao i da će tu biti prijemno-trijažna služba koja će imati infektologa.

Takođe, kako je rekao, za vikend se prazni i Institut za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica“ kako bi od sledeće nedelje bio na raspolaganju za prijem kovid pacijenata.

Kako je istakao kapaciteti KBC „Dr Dragiša Mišović“ popunjeni su 90 odsto, a na Infektivnoj klinici KC Srbije 95 odsto, te da će danas pacijente kojima je potrebno bolničko lečenje primati KBC „Zvezdara“ i KBC „Bežanijska kosa“.

Prema njegovim rečima, ukoliko bude potrebe, bolnice u Smederevu, Smederevskoj Palanci, Požarevcu i Aranđelovcu biće bolnice za smeštaj kovid pozitivnih pacijenata.

Hitne pacijente i pacijente sa malignim oboljenjima primiće KCS i VMA, dodao je Lončar i napomenuo da Opšta bolnica u Pančevu neće biti u kovid sistemu i tamo će biti prebačeni pacijenti iz KBC „Zvezdara“ i KBC „Zemun“.

Lončar je, govoreći o situaciji u Novom Pazaru, rekao da je ona pod apsolutnom kontrolom i da su u bolnicu u tom gradu stigli timovi zdravstvenih radnika iz Kragujevca, Beograda, Kraljeva, Jagodine i Ćuprije.

Prema njegovim rečima, oni su upućeni u Novi Pazar kako bi pomogli svojim kolegama u borbi protiv virusa jer je Opšta bolnica potpuno pretvorena u kovid bolnicu.

On je ukazao na to da je država uradila sve što je do nje – obezbedila dovoljno lekara i medicinskih sestara, kompletnu opremu, podsetivši na to da je samo od maja ove godine u Novom Pazaru zaposleno više od 130 lekara i sestara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije