Kružne staze, vodopad i 8 manjih bazena u Niškoj Banji kroz novi projekat „Kulište“

Turisti i gosti će šetati kružnim Stazama zdravlja u Niškoj Banji

„U toku je izrada projekta kojim je predviđeno da se spoje sve Staze zdravlja koje vode kroz šumu Niške Banje, kako bi se napravilo tzv. kružno šetalište za sve posetioce“, najavio je u Jutarnjem programu TV Zona plus, predsednik Gradske opštine Niška Banja, Dejan Jovanović.

Staze zdravlja su rekonstruisane i popločane prošle godine zahvaljujući tome što je Opština realizovala prekogranični projekat sa Bugarskom i novac obezbedila iz pretpristupnih fondova Evropske unije (IPA).

Uređenje je podrazumevalo i 40 novih klupa, 3 nova odmarališta, vrtno senilo, rehabilitovanje Amfiteatra (male scene), zamenu i popravku rasvete na stazama, nove potporne zidove, nove ukrasne ograde itd.

„Novim projektom pod radnim nazivom „Kulište“ se predviđa da Staze zdravlja budu spojene kod Kupališta 5, iznad restorana „Gurmanova tajna“ kod hrastovog parka koji nije iskorišćen dovoljno i obuhvata izgradnju vodopoda i 8 manjih bazena“, pojasnio je Jovanović.

Jovanović je istakao i da se uskoro završava rekonstrukcija centralnog trga u Niškoj Banji i obnova fontana koje će zadržati originalni izgled iz 1977. godine kao delo arhitetke Mihajla Medvedeva.

„Posle vodotoka sa mostićem i dela pored Radona, uređenja glavnog šetališta i Staza zdravlja, Trg sa fontanama na prostoru od oko 4.500 metara kvadratnih je poslednja faza renoviranja centra Niške Banje u ovoj godini. Sledeće godine počeće realizacija projekta „Kulište“, jer ćemo do kraja 2019. konkurisati kod svih institucija za sredstva koja ćemo uložiti u spajanje Staze zdravlja, izgradnju vodopada i 8 manjih bazena“, kazao je Jovanović.

Staze zdravlja

U Niškoj Banji šetališta su deo lečenja, oporavka i rekreacije u Niškoj Banji i postoji ukupno šest staza u dužini od 350 do 1400 metara.

Staze I i II su bez uspona i padova i namenjene su rehabilitaciji težih srčanih bolesnika.

Staze III, IV i V predstavljaju kombinaciju hoda po ravnom i uspona sa različitim nagibom. Namenjene su rekreativcima i pacijentima koji imaju ili su stekli veću toleranciju fizičkog napora.

Staza VI ili „zlatna staza“ predstavlja kombinaciju naizmeničnog smenjivanja bržeg i sporijeg hoda. Pogodna je za sve one koj žele da se bave fizičkom aktvnošću u cilju očuvanja zdravlja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije