Krizni štab: Pooštrene mere u Nišu, zabrana okupljanja za više od 20 ljudi

Štab za vanredne situacije u Nišu doneo je naredbu sa novim preproučenim merama za sprečavanje širenja korona virusa.

 1. Svako je obavezan da u zatvorenom prostoru javne namene koristi masku i da to čini na potpuno ispravan način, uz održavanje minimalne distance od 2 metra.
 2. U javnom prevozu obavezno je korišćenje zaštitne maske. Zabranjuje se ulazak u vozilo licima koja nemaju postavljenu zaštitnu masku. Prevoznik je dužan da vrši redovno provetravanje i dezinfekciju vozila.
 3. Vozači i putnici taksi vozila moraju koristiti zaštitnu masku. Vozač je dužan da redovno provetrava i dezinfikuje vozilo, a posebno one elemente sa kojima je putnik u kontaktu.
 4. Na svim pijacama je obavezna upotreba zaštitne maske. Ovo se odnosi na prodavce, kupce i radnike pijace.
 5. Organizovana okupljanja na prostoru javne namene, u zatvorenom prostoru ili na otvorenom prostoru, dozvoljena su samo kada se okuplja do 20 osoba. Pod organizovanim okupljanjem naročito se smatraju: proslave, muzičke, zabavne i kulturne manifestacije, sportski događaji sa prisustvom publike i slična okupljanja. Minimalna površina raspoloživog prostora je 4 kvadratna metra po osobi. Obavezno je džanje distance od 2 metra.
 6. Ograničava se radno vreme pružanja ugostiteljskih usluga, na način:
  a) u delu zatvorenog prostora usluge se neće pružati od 21 čas do 06 časova narednog dana,
  b) u delu otvorenog prostora usluge se neće pružati od 23 časa do 06 časova narednog dana.
 7. U ugostiteljskom objektu, kockarnici i kladionici u zatvorenom prostoru broj gostiju se ograničava na minimalno 4 kvadratna metra korisne površine po gostu. Osoblje je obavezno da sve vreme koristi zaštitnu masku. Gost ne koristi zaštitnu masku samo dok sedi za stolom. Ovo znači da prilikom dolaska, odlaska, odlaska u toalet i sl., gost je u obavezi da koristi zaštitnu masku. Na ulazu u objekat i u toaletu objekta obavezno je sredstvo za dezinfekciju ruku.
 8. U ugostiteljskom objektu, u delu otvorenog prostora (letnjim baštama) broj gostiju se ograničava na minimalno 2 kvadratna metra površine bašte po gostu.
  A) Ukoliko postoji mogućnost da se bašta otvorenog tipa proširi zauzećem javne površine, dozvoljeno je proširenje iste na javnu površinu bez povećanja kapaciteta (broj stolova i stolica), ukoliko se na ovaj način smanjuje epidemiološki rizik po goste, pod uslovom da se ne ometa slobodan prolaz pešaka i ne ugrožava bezbednost kretanja.
  B) Gost ne koristi zaštitnu masku samo dok sedi za stolom. Prilikom dolaska, odlaska, odlaska u toalet i sl., gost je u obavezi da koristi zaštitnu masku.
  V) Posle svake upotrebe stolovi i pribor moraju se dezinfikovati.
  G) Za svakim stolom i u toaletu obavezno je sredstvo za dezinfekciju ruku.
  D) Pribor i posuđe se moraju prati isključivo mašinski.
 9. U prodajnim objektima broj potrošača se ograničava na najmanje 4 kvadratna metra korisne površine po potrošaču.
 10. Broj korisnika otvorenih bazena se ograničava na 4 kvadratna metra površine vode i površine za ležaljke po korisniku, uz obavezno držanje distance od 2 metra.
 11. Zabranjuje se rad zatvorenih bazena osim u svrhu treninga vaterpolista i plivačkih ekipa, pri čemu se broj korisnika ograničava na 4 kvadratna metra površine vode po korisniku.
 12. Na prodajnim, ugostiteljskim i drugim objektima i površinama gde je broj korisnika ograničen, obavezno je da informacija o površini i maksimalnom broju istovremenih korisnika bude istaknuta i jasno uočljiva na ulazu.
 13. U parkovima, na dečijim igralištima i sportskim otvorenim terenima obaveza je držanja fizičke distance od 2 metra, osim ukoliko borave sa licima iz porodičnog ili zajedničkog domaćinstva.
 14. Zabranjuje se rad spa i velnes centara.
 15. Rad kozmetičkih i frizerskih salona, salona lepote, fitnes centara i teretana organizovati u skladu sa merama zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija).
 16. U verskim objektima i prilikom verskih obreda primenjivati mere zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija).
 17. U stambenim zgradama primenjivati najmanje jednom dnevno dezinfekciju zajedničkih prostorija, a više puta dnevno dezinfekciju rukohvata, kvaka, prekidača, dugmadi u liftu.
 18. Da JKP „Medijana“ Niš, vrši vanredno pranje ulica i javnih površina primenjujući adekvatno dezinfekciono sredstvo.
 19. Institut za javno zdravlje Niš da, sa početkom rada nove laboratorije „Vatreno oko“, obezbedi efikasno i pravovremeno testiranje po utvrđenim kriterijumima.
 20. Obezbediti pravovremeno informisanje građana na efikasan i verodostojan način sa akcentom na edukaciji.
 21. Kao posebna mera prevencije širenja zarazne bolesti KOVID-19 određuje se momentalni prekid rada i zatvaranje na period od sedam dana objekata ugostiteljskih, prodajnih i drugih napred navedenih usluga, ukoliko se neposrednom kontrolom nadležnih organa ustanovi značajnije odstupanje od sprovođenja napred navedenih mera.
 22. O sprovođenju mera staraće se komunalna policija, inspekcijski i drugi zakonom zaduženi organi. Svako nepoštovanje mera povlači prekršajnu odgovornost fizičkog i pravnog lica u skladu sa članom 113. i članom 114. Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama, kao i u skladu sa drugim zakonima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Amber Alert: Podrška od Nišlijke koja je za malo izbegla zlostavljanje

Zbog toga što je kao jedanaestogodišnja devojčica umalo bila...

Na današnji dan oslobođen Niš: Od turske kasabe do modernog grada

Posle pet vekova vladavine Turaka, Niš je oslobođen 11....

ZOO kutak u Kamenici organizuje novogodišnja druženja sa Deda Mrazom

U susret novogodišnjim praznicima volonteri ZOO kutka u Kamenici...

Seksistički stavovi najviše se prenose kroz medije i obrazovni proces

Da je seksizam pojam koji označava diskriminaciju zasnovanu na...

Otvoren prvi MediGroup dom zdravlja na jugu Srbije

U centru Niša svečano je otvoren prvi MediGroup dom...

Najnovije