Kreativno i zdravo starenje: Aktivne članice Kola sprskih sestara u Nišu znaju zašto

Značaj kreativnog i zdravog starenja

Trebalo bi da postoji više kreativnih sadržaja za stare u Nišu, poput klubova za zabavu i druženje i organizovanih izleta i putovanja za starije od 65 godina, zaključak je članica Kola srpskih sestara u Nišu na radionicima „Nove mreže“ o kreativnom i zdravom starenju.

Radionice za psihološko osnaživanje i jačanje kapaciteta
Radionice za psihološko osnaživanje i jačanje kapaciteta; Foto: Nova mreža

„Zdravstveno-preventivne radionice su u stvari iskustveno-edukativne preko kojih smo u interakciji sa učesnicama saznali šta stariju populaciju u Nišu tišti i koji su njihovi najveći problemi. Sve njihove stavove uvrstićemo u definisanje tema o demografskim promenama koje će biti prosleđene lokalnim i republičkim donosiocima odluka“, kaže jedna od edukatorki dr Sonja Novak.

nova mreza
Veliki odziv članica Kola srpskih sestara za radionice kreativnog i zdravog starenja; Foto: Nova mreža

Dosta polemike izazavala je psihološka radionica koju je vodila NLP master Suzana Stojiljković.

„Svi zapostavljaju stare ljude, ali naše „Kolo“ pokazuje koliko možemo biti aktivni i da se zbog toga vrlo dobro osećamo. Mi se bavimo humanitarnim radom i pomažemo ugrožene, među kojima su i stari, i po mom mišljenju potrebno je da se nešto promeni u Nišu. Da se više priča o problemima starih i da postoji neka ustanova, institucija ili klub koji će da razvija kreativnost kod starih i da se osete korisnim jer oni to i jesu. Čula sam da u nekoj zemlji spajaju decu bez roditeljskog staranja sa gerontološkim centrima kako bi zajedno živeli i tako rešili mnogobrojne probleme. To je divna ideja, zar ne?“, kaže predsednica Kola sprskih sestara, Ljiljana Stojanović.

Radionice o zdravim stilovima života
Radionice o zdravim stilovima života dr Sonja Novak; Foto: Nova mreža

Najzainteresovanije učesnice pozvane su da učestvuju u pripremi pozorišnog performansa uz dramu u edukaciji koja podrazumeva predstavljanje savremenih tehnika teatra. Ova autentična predstava biće izvedena u okviru završnih aktivnosti projekta u Velikoj sali NKC-a nakon čega će biti održan i okrugli sto. Cilj svega je da se na zanimljiv način skrene pažnja javnosti na probleme starih i i njihovo što brže rešavanje, kažu iz Udruženja „Nova mreža“. koje ove aktivnosti sprovodi u okviru projekta „Podrška građanskom aktivizmu u zajednici“ finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva a sprovode British Council i Trag fondacija.

Kako stari da se pokrenu i budu aktivni i kreativni? Inicijativa za zdravo i kreativno starenje kroz zdravstveno-psihološke radionice
Kako stari da se pokrenu i budu aktivni i kreativni? Inicijativa za zdravo i kreativno starenje kroz zdravstveno-psihološke radionice; Foto: Nova mreža

U praksi ne postoje projekti koji se bave zdravim i dostojanstvenim starenjem, niti postoje programi osnaživanja starih osoba i borbe protiv stereotipa koji prate ovu demografsku grupu. Postoji konzervativan pristup ovom problemu kroz postojanje nekoliko domova za stare osobe izolovanih od zajednice, bez inicijative da one budu prihvaćene kao značajan resurs društva. Zbog toga želimo da se na sasvim drugačiji i moderan način bavimo starenjem populacije prateći standarde i primere dobre prakse u zemljama Evrope“, kaže predsednica Udruženja „Nova mreža“ Branislava Jovanović.

Udruženje Nova mreža
Udruženje Nova mreža, Niš

„Ideja je da osnažimo stare osobe i da sa njima razgovaramo o problemima. Za naše radionice koje će biti krunisane pozorišnim performansom i okruglim stolom zainteresovani su i članovi drugih organizacija koje okupljaju stare. Prijavili su se i veterani i veteranke Folklornog ansambla ORO Studentskog kulturnog centra Niš, korisnici Gerontološkog centra Niš, kao i članovi Gradske organizacije penzionera koja okuplja čak 10.000 starijih u Nišu“, kaže koordinatorka projekta Ana Veljković.

Udruženje „Nova mreža“ aktivnosti sprovodi u okviru projekta „Podrška građanskom aktivizmu u zajednici“ koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovode British Council i Trag fondacija.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije