Kon: Trend je jasan, epidemija se gasi

U poslednja 24 časa testirani su uzorci 5.012 osoba, od kojih su 62 nalaza bila pozitivna, čime se ukupan broj zaraženih povećao na 10.176.

Stavovi građana o epidemiji virusa korona (COVID-19)
Covid 19; ilustracija

Hospitalizovana su 1.123 pacijenta, od čega je na respiratoru njih 29, a preminule su 3 osobe.

Ukupno je testirano 145.604 lica, od početka epidemije ukupno je preminulo 218 pacijenata, izlečeno je njih 3.220.

Stopa smrtnosti iznosi 2,14 procenata.

U KC Vojvodine smešteno 25 ljudi, u KC Kragujevac 36, u KBC „Dr Dragiša Mišović“ 91 osoba, a tu se nalazi i 19 dece, šest majki, tri bebe, tri porodilje i jedna trudnica, kao i jedna žena na Operativnom odeljenju.

Na Pulmološkoj klinici KCS nalazi se 26 pacijenata, u KBC „Zemun“ 81, u KBC „Zvezdara“ njih 73, u Opštoj bolnici Pančevo 79, u bolnici u Leskovcu 113, u VMC „Karaburma“ 53 i na Institutu Banjica 36 obolelih.

Takođe, na Beogradskom sajmu zbrinuto je 19 pacijenata, na Novosadskom sajmu 36, u Srednjoj medicinskoj školi „Dva heroja“ u Novom Pazaru 31 i u čačanskoj Plavoj hali 5 pacijenata.

U Banji Junaković nalazi se 26 pacijenata, u Seltersu u Mladenovcu 34, u Niškoj banji 113 i u Sokobanji 79 pacijenata, napomenuo je Kon i dodao da je u ustanovama socijalne zaštite zaražen 261 korisnik i 58 zaposlenih.

U Kliničkom centru Niš nalazi se još 7 pacijenata korisnika Gerontološkog centra u Nišu, a iz te ustanove u KC Niš lečeno približno 200 pacijenata.

U Leskovcu je hospitalizovano 113 pacijenata zaraženih koronavirusom, od čega je 36 zaposlenih iz kompanije “Jura” i pet zdravstvenih radnika koji čekaju drugi test.

Kon: Trend je da se epidemija gasi

„Epidemiološka situacija još uvek nije sigurna, mada u junu, a možda i nešto ranije, ne očekuje da bude smrtnih slučajeva“, kaže epidemiolog Predrag Kon.

Predrag Kon
Predrag Kon, epidemiolog; Foto: Vlada Srbije

Imamo i druge indikatore, koji ukazuju na neku nestabilnost, ali je trend jasan i govori o tome da se epidemija gasi, poručio je Kon, dodavši da je u ovom trenutku potrebna opreznost, ali i povratak u život.

Moramo se vratiti u život i sprovoditi mere, stariji moraju još uvek da se sami čuvaju, a mlađi da čuvaju starije, rekao je on, podsetivši na to da se nalazimo u desetoj nedelji, za koju je ranije najavio da će biti tek sporadičnih slučajeva.

„To znači da će se eventualno pojavljivati poneki slučaj u različitim delovima. Kada je pozitivnost ispod 0,5 odsto može se reći da postoji sporadičnost. Može se desiti da neki dan ne bude uopšte zaraženih, ali i da se drugi dan pojavi njih 4 do 5. Ta sporadičnost može još dugo da se održava. Ali u toku juna, možemo da očekujemo da se to gasi“, ukazao je Kon.

On je najavio da bi Krizni štab sutra trebalo da definiše pravila koja se tiču putovanja i ulaska u zemlju, dok je, kada je reč o izlasku iz zemlje, naveo da to isključivo zavisi od zahteva zemalja gde se putuje.

Prema njegovim rečima, oni koji dolaze u našu zemlju svakako će morati da imaju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

Ukoliko ga nemaju, onda mora da se sprovodi zaštitna mera samoizolacije, ako se radi o našem građaninu ili karantin, uslovno takođe izolacija uz zdravstveni nadzor za stranog državljanina koji će moći da se testira na našoj teritoriji, pa ukoliko je negativan neće više morati da bude pod takvim nadzorom , objasnio je on.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije