Koliko voća i povrća možemo preneti na granici? Nova pravila za unošenje hrane u EU

U ličnom prtljagu putnika zabranjene su sve vrste biljnih proizvoda za unošenje na teritoriju EU osim ako je za njih izdat fitosanitarni sertifikat

Evropskim propisima, koji su stupili na snagu 14. decembra, ipak je dopušteno unošenje u zemlje EU malih količina voća i povrća u ličnom prtljagu, a mađarske vlasti već su odredile da to predstavlja količinu do pet kilograma.

U skladu sa novim EU propisima o uspostavljanju novog režima zdravlja bilja na njihovoj teritoriji sve vrste regulisanog bilja i biljnih proizvoda, uključujući voće i povrće u ličnom prtljagu putnika iz svih trećih zemalja, pa i Srbije, zabranjeni su za unošenje na teritoriju EU – osim ako je za njih izdat fitosanitarni sertifikat, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ministarstvo je saopštilo da je evropskim propisima precizirano da se zabrana neće odnositi na male količine bilja i biljnih proizvoda koje EK bude utvrdila u skladu sa posebnim procedurama.

Voće i povrće do pet kilograma u ličnom prtljagu putnici će ipak moći da unesu u Mađarsku samo preko graničnih prelaza, jer su nadležni organi te članice EU odlučili da, za sada, za tu količinu fitosanitarni sertifikat nije potreban.

„Do donošenja novih EU propisa koji će definisati izuzeća u skladu sa procenjenim rizikom u pogledu malih “količina“, molimo građane da poštuju ovu odluku Evropske komisije prilikom prelaska granice sa drugim zemljama EU“, apelovalo je Ministarstvo poljoprivrede.

Fitosanitarne preglede pošiljaka bilja i biljnih proizvoda i izdavanje fitosanitarnih sertifikata na području Republike Srbije obavljaju Poljoprivredne stručne i savetodavne službe čiji kontakti su na sajtu Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, pa im se građani mogu obratiti, navodi se u saopštenju.

Propisima EU, od 14. decembra, putnici iz Srbije u ličnom prtljagu na njihovu teritoriju bez fitosanitarnih sertifikata mogu unositi plodove banane, ananasa, kokosa, urmi i malajskog drveta Durio zibethinus.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije