Koje penzionere čeka besplatan odmor u banjama Srbije? Upis penzionera u toku

Penzioneri s primanjem do 27.775 dinara mogu da se do 7. septembra prijave za besplatnu rehabilitaciju u nekoj od 25 banja, objavio je poziv Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Uz domaće penzionere čija penzija ne premašuje 27.775 dinara pravo da se do 7. septembra jave za besplatnu banju imaju i oni koji su penzije zaradili kombinovano, primenom domaćih propisa i na osnovu međunarodnih ugovora, ali da im ukupna penzija ne prelazi predviđeni iznos.

Dodatni uslov za penzionere je da nemaju druga lična primanja, navodi Fond PIO.

Uz prijavu podnosi se penzijski ček, medicinska dokumentacija kao i izjava u koju banju žele na desetodnevnu besplatnu rehabilitaciju.

Troškovi prevoza u visini cene autobuske, odnosno vozne karte drugog razreda uključeni su i iznos koji pokriva Fond PIO kao i troškovi puta i boravka za pratioce deteta koje koristi porodičnu penziju po osnovu nesposobnosti za samostalan život i rad, odnosno pratilaca slepih penzionera koji dobiju rehabilitaciju o trošku Fonda.

Pun pansion i troškove terapije u banji plaća Fond. Penzioneri će tokom boravka u banjama biti potpuno medicinski zbrinuti, što podrazumeva lekarski pregled, EKG, laboratorijske analize, specijalističke preglede i vizite odeljenjskih lekara.

Do 7. septembra prijave za besplatnu banjsku rehabilitacijuse podnose udruženjima, odnosno odborima korisnika penzija sa područja filijale Fonda na kojoj korisnik ima prebivalište.

Korisnici sa teritorije Kosova i Metohije sa prebivalištem, odnosno boravištem van teritorije te pokrajine, prijave podnose najbližoj filijali Fonda.

Kako je saopšteno, rang lista se posebno utvrđuje za starosne, porodične i invalidske penzije.

„Na redosled na rang listi uticaće visina penzije, dužina staža osiguranja, dužina korišćenja penzije, ostvareno pravo na tuđu negu i pomoć i ostvareno pravo na porodičnu penziju za korisnika koji je to pravo ostvario kao dete koje nije sposobno za samostalni život i rad“, navodi Fond PIO.

Pod jednakim uslovima, prednost će imati stariji korisnik penzije, a članstvo u penzionerskim organizacijama nije uslov za korišćenje prava na besplatnu banjsku rehabilitaciju.

Udruženje penzionera Grada Niša počelo je sa upisom zainteresovanih penzionera za boravak u banjskim lečilištima, koji je isključivo o trošku PIO fonda Republike Srbije.

Svi zainteresovani stariji sugrađani mogu se prijaviti u prostorijama Udruženja, u Nišu, Novopazarska 10.

Upis za besplatni boravak u banjama organizuje se svakog radnog dana od 8 do 13 sati.

Potrebno je da oni koji odluče da konkurišu sa sobom ponesu ček od
poslednje, ili pretposlednje penzije i nešto od svoje medicinske
dokumentacije, ako je poseduju.

Imajući u vidu epidemiološku situaciju, naglašavamo da se tokom akcije sprovode preporučene preventivne zdravstvene mere. Na ulazu u zgradu postavljena je dezo barijera za obuću, vršiće se dezinfekcija ruku, a tokom boravka u prostorijama svi su obavezni da nose zaštitne maske za lice.

Dodatne informacije možete dobiti na brojeve telefona 018/4245-650 ili 060-424-56-53.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije