Ko ne plati kaznu koja mu stigne na adresu, može dobiti zabranu ulaska u EU

Od ove letnje sezone moguće je da, ukoliko učinite saobraćajni prekršaj na teritoriji EU, a on bude dokumentovan, na kućnu adresu dobijete veoma neprijatno iznenađenje u vidu naloga za uplatu kazne koje se kreću od 100 do 1.500 evra.

Ukoliko ne izmirite kaznu na vreme, sledi vam zabrana ulaska u EU koja se teško i dugotrajno ukida, prenosi RTS

auto
saobraćaj

Za jedan od najčešćih prekršaja, prekoračenje brzine, vozači bi možda mogli da pomisle da, budući da su iz druge zemlje, koja pritom nije deo EU, neće morati da odgovaraju. 

Međutim, slučaj koji se jednom vozaču iz Srbije dogodio u Sloveniji to demantuje. Naime, čoveku koji je za oko 15 kilometara na čas prekoračio brzinu, na njegovu beogradsku adresu je oko pola godine kasnije stigla kazna za taj prekršaj u iznosu od 250 evra. 

„Ukoliko vam na kućnu adresu stigne kazna, nemojte olako shvatiti, konsultujte se sa advokatom i vidite koja su vaša prava jer vas u suprotnom to može skupo koštati“, kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja. 

Svaki vozač sa našim tablicama koji se oglušio o prekršajni nalog ili kaznu, ima problem ako je snimljen kamerom, jer čak i najmanja opština u nekoj od zemalja članica EU protiv njega može da pošalje prijavu jedinstvenom telu EU i zatraži sankcije

Ako se to dogodi, vlasnik automobila će na prvom graničnom prelazu saznati da mu je ulazak zabranjen, a skidanje sa ove liste može potrajati i nekoliko godina. 

„Ukoliko u inostranstvu uzimate rentakar vozilo morate biti svesni da ukoliko napravite saobraćajni prestup tim vozilom, možete odgovarati ne samo pred sudom te države, već vas može i rentakar kompanija tužiti za nadoknadu štete koju ste prouzrokovali tim vozilom“, istakao je Okanović. 

Od zemalja u koje državljani Srbije trenutno mogu da uđu, tri su članice Evropske unije, i četvrta je Grčka kao krajnja destinacija.

Budući da veliki broj srpskih turista u Grčku na letovanje ide sopstvenim prevozom, na njih se primenjuju propisi EU kada su u pitanju saobraćajni prekršaji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Amber Alert: Podrška od Nišlijke koja je za malo izbegla zlostavljanje

Zbog toga što je kao jedanaestogodišnja devojčica umalo bila...

Na današnji dan oslobođen Niš: Od turske kasabe do modernog grada

Posle pet vekova vladavine Turaka, Niš je oslobođen 11....

ZOO kutak u Kamenici organizuje novogodišnja druženja sa Deda Mrazom

U susret novogodišnjim praznicima volonteri ZOO kutka u Kamenici...

Seksistički stavovi najviše se prenose kroz medije i obrazovni proces

Da je seksizam pojam koji označava diskriminaciju zasnovanu na...

Otvoren prvi MediGroup dom zdravlja na jugu Srbije

U centru Niša svečano je otvoren prvi MediGroup dom...

Najnovije