Klimatske promene uzrok toplotnom talasu, jun najtopliji mesec ikada

Prošli mesec bio je najtopliji jun ikada zabeležen, objavila je satelitska agencija EU. Podaci pokazuju da su prosečne evropske temperature bile 2 stepena iznad normale, a čak 6 do 10 stepeni iznad normale u većem delu Francuske, Nemačke i severne Španije tokom poslednjih dana u mesecu.

Polarni medved se rashlađuje u Zoološkom vrtu u Hamburgu; Foto: AP

Istraživanje je pokazalo da je prosečna globalna temperatura za jun 2019. bila najviša na mesečnom nivou.

Eksperti kažu da su klimatske promene dovele do toga da prošlogodišnji rekordni evropski toplotni talas bude najmanje pet puta verovatniji.

Brza procena prosečnih temperatura u Francuskoj između 26. i 28. juna pokazala je „značajno“ povećanje verovatnoće da se toplotni talas dešava kao rezultat ljudskog izazivanja globalnog zagrevanja, kažu eksperti iz Svetske meteorološke grupe.

ajfelova kula
Rashlađivanje u fontani u Parizu; Foto: AP

Nedavna vrućina je pokazala da je Francuska zabeležila najtopliju temperaturu 45.9o C u istoriji zemlje, i velike požare širom Španije, gde su temperature premašile 40o C.

Najviše temperature zabeležile su i Nemačka, Poljska i Češka u junu prošle nedelje.

Čovek u Brandenburgu pokušava da se rashladi tako što nag vozi motor. Policija ga je uhapsila zbog toga; Foto: Policija Branderburg

Mogući uzrok globalno zagrevanje?

U „Kopernikus klimatskom servisu“ kažu da je teško direktno povezati toplotni talas sa klimatskim promenama, ali je napominju da se očekuje da će takvi ekstremni vremenski događaji postati češći zbog globalnog zagrevanja.

“Iako su lokalne temperature možda bile niže ili više od predviđenih, naši podaci pokazuju da su temperature u jugozapadnom regionu Evrope tokom zadnje sedmice juna bile neobično visoke. Iako je ovo bio izuzetak verovatno će biti više tih događaja  zbog klimatskih promena.“

ženevsko jezero
Ženevsko jezero 25. juna; Foto: EPA

Stručnjaci  tvrde da bi sličan ekstremni toplotni talas pre 100 godina verovatno bio oko 4 stepena hladniji.

Porasti u evropskim prosečnim temperaturama više od 1 stepena iznad normale dogodili su se i 1917. i 1999. godine, ali je nedavni toplotni talas bio značajan jer je nagli porast došao na vrh opšteg porasta od oko 1.5o C na tabeli evropskih temperatura.

„Ovo je najtopliji junski rekord u Evropi, a najtopliji jun koji smo ikada videli na globalnom nivou.Toplotni talasi se javljaju u svakoj klimi, ali verovatniji su zbog klimatskih promena“, kažu stručnjaci iz ove oblasti.

požar
Gašenje požara u Nemačkoj ovog juna; Foto: Rojters

Globalna klima postaje sve toplija, jer se efekti staklene bašte  povećavaju, kako su naučnici predvideli decenijama pre. Brzi pokušaji da se pronađe veza između klimatskih promena i pojedinačnih ekstremnih vremenskih prilika su mogući, ali često dolaze sa mnogim upozorenjima.

Trebalo bi da budemo oprezni da ne ignorišemo ova upozorenja kada pogledamo zaključke istraživanja, zaključuje se u izveštaju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije