Jednakost polova: Da li su žene i devojke najbezbednije u Evropi?

Pretnje i zlostavljanje, manje plate, manje prilika za posao i karijeru najveći su problemi sa kojima se suočavaju žene širom sveta. Jednak status u zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i ekonomskom osnaživanju i oblikovanje sopstvene budućnost zadaci su koja moderna društva moraju obezbediti svim ženama i devojkama.

Foto: pixabay

Jednakost u Evropi

Da je Evropa je među najbezbednijim i najjednakijim mestima na svetu za devojke i žene zaključak je analize trenutnog stanja u oblasti jednakosti polova u okvirima Evropske Unije, ali i u svetu.

“Broj zaposlenih žena je dostigao istorijski visok nivo u okviru Evropske unije. Danas je sve više žena na pozicijama moći. To je nešto na šta smo ponosni. Ipak, to ne znači da bi uspehe trebalo da uzmemo zdravo za gotovo”, navodi se u saopštenju Evropske komisije povodom Međunarodnog dana žena.

Govor mržnje

Evropska komisija poziva sve države članice da pokažu nultu toleranciju za govor mržnje i sve oblike nasilja i diskriminacije prema ženama jer posebno zabrinjava trivijalizacija seksističkog govora mržnje, pre svega na internetu, ali i u javnom dikursu.

Foto: Pixabay

Jednakost na radu

Mnoge od nejednakosti  povezane su sa ženama na radu. Nova pravila EU kojima se uslađuje posao i život će omogućiti većem broju žena da rade, pošto porodicama da je priliku da organizuju poslovni i privatni život.

“Otvoriće prilike za zaposlene žene i muškarce da podele obaveze na jednakim osnovama. Time će se povećati šansa za žene da pronađu radno mesto u skaldu sa svojim obrazovanjem i ambicijama. Otključavanje takvog potencijala bi bila najbolja moguća stimulacija za naše ekonomije.”

Foto: Pixabay
Jednakost u politici

“Na predstojećim evropskim izborima, želeli bismo da vidimo više žena širom unije, ne samo na biračkim mestima, već i među uspešnim kandidatima. Komisija poziva i na veći broj žena na najvišem nivou EU institucija, uključujući i komesare. Ova komisija void kroz primer: danas imamo 9 komesarki, a imamo i gotovo 40 posto žena među menadžerima.”

Foto: Pixabay
Jednakost polova širom sveta

Evropska unija želi da ubrza napore na postizanju jednakosti  u različitima poljima svog spoljnog delovanja, kao deo implementacije ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija.

“U celom svetu, ostajemo čvrsto posvećeni primeni akcija za borbu protiv svih vrsta nasilja protiv žena i devojaka, uključujući i one koje su pogođene ratom, siromaštvom ili izbeglištvom. Posvećeni smo tome da svim ženama i devojkama obezbedimo jednak status u zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i ekonomskom osnaživanju, kroz prilike da oblikuju svoju budućnost. Nikada nećemo prestati da se borimo za istinsku jednakost za sve u Uniji i van nje, kako bismo obezbedili da se postignuti napredak ne izgubi.”

O ženama koje su promenile Niš pročitajte OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije