Janković: I Vojna bolnica u Nišu u kovid sistemu

Od ponedeljka, 30. novembra u kovid sistemu sa 100 novih postelja trebalo bi da bude i Vojna bolica u Nišu kako bi se smanjio pritisak na Klinički centar Niš, izjavio je anesteziolog prof. dr Radmilo Janković.

On je za TV Zonu plus istakao da je sve više i kovid pacijenata sa teškom kliničkom slikom, zbog čega sve bolnice u okolnim gradovima postaju ili su postale kovid bolnice.

Janković je dodao da su zdravstvo i kovid sistem u Nišu za sada pod kontrolom, ali da bi mere države trebalo da budu strože.

Janković je ocenio da nije dovoljno samo apelovati jer, kako je rekao, više ne možete nekome ostaviti lični izbor poštovanja mera.

On je rekao da se u odnosu na prethodne dane epidemiološka situacija pogoršava, dodajući da je kovid sistem zdravstvenog sistema na jugoistoku zemlje pred velikim izazovom.

„Bolnice u okolnim gradovima su pretvorene u kovid bolnice, a trebalo bi sutra da bude i bolnica u Zaječaru i Vojna bolnica u Nišu sa 100 postelja. spremni smo da osposobimo i još jedan sprat u Kliničkom centru Niš“, istako je Janković.

Janković dodaje da se transportuju i dolaze kovid pacijenti na jug Srbije i da su bolnice u Niškoj Banji i Sokobanji već popunile kapacitete, a da se najteži hospitalizuju na klinikama u Nišu.

„Sada brojke toliko velike da od ukupnog broja zaraženih možemo da očekujemo do 20 procenata pacijenata koji će zahtevati hospitalizaciju, pet do 10 procenata onih koji će završiti u jedinicama intenzivne nege i da će mortalitet uskoro biti i veći“, rekao je prof. dr Janković.

U odnosu na mlađu populaciju starijih ljudi sada ima više u jedinicama intenzivne nege, a najdominatniji su pacijenti starijeg i srednjeg životnog doba od 45 do 60 godina.

Janković je rekao da to, između ostalog, znači da nas čeka težak period i da “nećemo moći da izdržimo” bez nekih ozbiljnijih i restriktivnijih mera.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije