Iz Francuske stiže „bretonski“ soj koronavirusa, PCR test ga ne prepoznaje

Ministarstvo zdravlja u Francuskoj izvestilo je o novoj varijanti SARS-CoV-2 virusa koju su nazvali „bretonski“ soj. Sumnja se da će ovu mutaciju biti teže identifikovati pomoću trenutno postojećih PCR testova.

Nova „bretonska“ varijanta, otkrivena u Bretanji u zapadnoj Francuskoj, izolovana je u grupi od 8 hospitalizovanih pacijenata u Lanionu, a svi su imali klasične simptome COVID-19. Prvo su testirani negativno pomoću PCR testa, a zatim pozitivno pomoću testova krvi ili otkrivanja dubokog uzorka respiratornog tkiva. Osam pacijenata je u međuvremenu umrlo.

Nacionalni referentni centar Instituta Paster sugeriše da je nova varijanta otkrivena u Francuskoj izvedena iz trenutno poznate varijante. Sada se istražuje da li genetske modifikacije u novoj varijanti mogu otežavati otkrivanje ili je otkrivanje nove varijante propušteno zbog grešaka u samim testovima PCR-a, što je moglo dati lažne negativne posledice.

U Ministarstvu zdravlja kažu da rana analiza ne ukazuje na to da je nova varijanta prenosivija ili da bi mogla da izazove ozbiljnije bolesti, ali trenutno su u toku istrage da bi se to potvrdilo.

„U toku su istraživanja kako bi se bolje razumela ova varijanta i njen uticaj. Takođe će se sprovesti eksperimenti kako bi se utvrdilo kako ova varijanta reaguje na vakcinaciju i na antitela nastala tokom prethodnih infekcija“, navodi se u izjavi ministarstva zdravlja.

Varijante su prirodna pojava bilo kog virusa i njegovog razvoja, jer on nastavlja repliciranje i širenje kroz populaciju.

Do sada je nekoliko varijanti SARS-CoV-2 već otkriveno, „britanski“, „južnoafrički“ i „brazilski“ soj, za koje je ustanovljeno da povećavaju prenosivost i smrtnost.

Međutim, ono što se do sada čini drugačijim u vezi sa novom varijantom u Francuskoj je da je propuštena standardnim PCR testiranjem. Iako rana analiza ne sugeriše da je varijanta prenosivija ili da ima povećanu smrtnost, postoji zabrinutost da bi ovaj soj virusa mogao da izbegne otkrivanje uobičajenim praksama testiranja PCR-a. Zbog toga cirkuliše neotkriven, ometajući napore u pronalaženju kontakata.

Ministarstvo zdravlja u Francuskoj prijavilo je varijantu međunarodnim vlastima, a Svetska zdravstvena organizacija je nadzire.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije