Istraživanje: Većina građana Srbije ne oseća strah i paniku zbog epidemije

Istraživanje “Stavovi građana o epidemiji virusa korona (COVID-19)” sprovedeno je u periodu od 8. do 15. aprila 2020. godine na uzorku od 5989 ispitanika u formi online ankete. Anketni upitnik je sadržao 24 pitanja zatvorenog i mešovitog tipa.

Ispitanici Centra za javnu politiku su imali priliku da iskažu svoje mišljenje o Vladinim merama, kao i da ispolje svoje poverenje u medije, zdravstveni sistem i članove Kriznog štaba.

Takođe, ispitano je koliko su različite teorije zavere o poreklu virusa ili njegovoj vezi sa 5G tehnologijom stekle zagovornika u Srbiji, kao i da li je svetska pandemija donela novi imidž Kini.

Centar za međunarodnu javnu politiku
Foto: Centar za međunarodnu javnu politiku

Da li postoji strah i koje mere prevencije su preuzeli
građani Srbije?

Neverovatan je podatak da je čak 86% ispitanika izjavilo da se ne boji da bi oni ili članovi njihove porodice mogli biti zaraženi virusom korona.

U ovim trenucima, kada na globalnom nivou svedočimo teškim posledicama pandemije virusa po mentalno zdravlje ljudi širom sveta, ohrabrujuća je činjenica da većina građana Srbije ne oseća strah i
paniku.

Takođe, 85 odsto ispitanika preduzelo mere smanjenja socijalnih kontakata i češćeg pranja ruku, 75 odsto je izjavilo da nose maske i rukavice, dok je 60 odsto uvereno da Srbija neće doživeti „italijanski scenario“.

Da li bi građani Srbije prijavili sugrađane koji krše meru kućne izolacije?

Upitani da li bi prijaviili policiji sugrađane starije od 65 godina koji krše meru zabrane kretanja i time ugrožavaju svoj život, najveći broj ispitanika, njih 65 odsto je odgovorilo da ne bi, već bi im savetovali da ne krše zabranu zbog previsokih kazni.

Te slučajeve policiji bi prijavilo 15 odsto anketiranih.

Kada je u pitanju komšija koji se vratio iz inostranstva i krši meru samoizolacije, situacija je potpuno drugačija – čak polovina ispitanika bi prijavila takvog komšiju policiji, njih 25 odsto ne bi, ali bi se ponašalo opreznije, dok bi 17 odsto o tome obavestili druge komšije.

Koliko građani Srbije imaju poverenja u medije, zdravstveni sistem i članove Kriznog štaba?

Najveći broj ispitanika – 30 odsto odgovorio je da nema ni u jednog.

Njih 27 odsto veruje u Predraga Kona, na drugom mestu je sa 20 odsto Darija Kisić Tepavčević, na trećem Goran Stevanović sa 15 odsto, dok najmanje poverenja uživa Branimir Nestorović sa osam odsto.

Da ne veruje medijima izjasnilo se 60 odsto ispitanika, a među njima je 25 odsto onih koji smatraju da je broj zaraženih i preminulih veći nego što je prikazano, dok je 35 odsto onih koji su uvereni da je kriza preuveličana kako bi se pažnja javnosti skrenula sa drugih problema.

Više od polovine, 55 odsto ispitanika, izjavilo je da visoki državni funkcioneri svojim nastupima u javnosti unose nemir i paniku.

Sa druge strane, 30 odsto ispitanika je ocenilo da je njihovo ponašanje odgovorno i ozbiljno, a 15 odsto je obraćanje državnog rukovodstva ocenilo pozitivno – smiruju strah i ulivaju nadu da će sve biti u redu.

Stavovi građana Republike Srbije o epidemiji COVID-19

Kada je reč u vakcini protiv novog korona virusa, 60 odsto anketiranih veruje da će je kineski naučnici prvi razviti i plasirati, 24 odsto da će to učiniti SAD, a 11 odsto da će to biti Nemačka.

Na pitanje da li je virus prešao sa slepog miša na čoveka ili je izašao iz nečije laboratorije, najveći je procenat onih koji smatraju su naučnici napravili virus – 44 odsto ispitanika, a neopredeljeno je 39 odsto.

U saopštenju piše da 30 odsto ispitanika ne veruje da postoji povezanost između nove 5G tehnologije i korona virusa, 15 odsto smatra da postoji povezanost, a 55 odsto je neopredeljeno.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije