Istraživanje: Stereotipi i predrasude podstiču nasilje nad ženama

Autor:B.J.

Stereotipi i predrasude podstiču i održavaju nasilje nad ženama rezultat je istraživanja koje su sproveli psiholozi Sigurne kuće u Nišu sa temom „Percepcija ravnopravnosti polova i uticaj stereotipa i predrasuda na nasilje nad ženama“.

U istraživanju je učestvovalo 200 ispitanika, svi su stanovnici urbanog dela Niša, imaju između 30 i 65 godina starosti i podjednako su bili zastupljeni muškarci i žene. Oko 65 odsto anketiranih su ljudi sa visokim obrazovanjem.

Šta utiče na stavove

Žena sama bira nasilnog partnera, a ako ga i napusti jednom naći će sledećeg koji će takođe prema njoj biti nasilan. To je samo jedna od predrasuda koja vlada kada je nasilje nad ženama u pitanju, a potvrđuje je i istraživanje koje su psiholozi Sigurne kuće radili na ovu temu.

„Veoma često stereotipi i predrasude utiču na stavove građana, odnosno na to kako će građani reagovati u odnosu na nasilje prema ženama. Često utiču i na same žrtve i one su u strahu i da napuste nasilnika upravo iz razloga kako će okolina da reaguje zbog njihovih predrasuda“, kaže Sonja Šćekić direktorka Sigurne kuće.

U Nišu se puno radi na suzbijanju nasilja nad ženama tvrdi Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice Niša. Prema njenim rečima u rukovodstvu Grada je prepoznato da je rešavanje nasilja prioritet u rešavanju svih onih problema koji nanose štetu ne samo porodici i ne samo ženama, nego uopšte i mladima i deci. Zbog toga će u narednim godinama zadatak biti upravo prepoznavanje i sprečavanje nasilja, kao i edukacija mladih.

Istraživanje potvrđuje i da veća informisanost pomaže da se neki stereotipi razbiju. Čak 85 odsto ispitanika nije potvrdilo neke od predrasuda.

„Nije potvrđen stereotip da je žena kriva što trpi nasilje, kao i da je nasilje nad ženom njen lični problem. Zatim da se o nasilju nad ženama puno priča, a da u stvari to nije toliko zastupljeno, kao i da bračni  sukobi nisu tako strašni i opasni i da su prisutni u skoro svakoj porodici“, kaže Sonja Šćekić iz Sigurne kuće u Nišu.

U Sigurnoj kući u Nišu za poslednjih 10 godina zbrinuto je 500 žena i 550 dece sa čitavog jugoistoka Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije