Istraživanje mladih: Lična poznanstva i članstvo u nekoj partiji važniji za dobijanje posla od obrazovanja

Mladi žele jakog lidera na čelu države, najviše veruju Irineju

Gotovo 60 odsto mladih smatra da je Srbiji potreban jak lider kojeg će narod slediti, dok je 2017. godine takav stav imalo 39 odsto, rečeno je prilikom predstavljanja Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u Srbiji, čiji je autor Krovna organizacija mladih Srbije.

Prema rezultatima istraživanja, sprovedenog od maja do jula, što se tiče poverenja mladih u ličnosti, pozitivnu ocenu na skali od jedan do pet dobili su samo poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej, sa ocenom 2,1 i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić sa dvojkom, dok je šef države Aleksandar Vučić dobio prosečnu ocenu 1,6. 

U istraživanju je učestvovalo 1.238 osoba starih od 15 do 30 godina, među kojima 71 odsto smatra da u Srbiji ne postoji sloboda medija.

Manje od četvrtine ispitanika ima pozitivnu reakciju na pominjanje Evropske unije, dok više od trećine reaguje negativno. 

Ulazak Srbije u EU podržava 38 odsto mladih, što je za skoro pet odsto manje nego lane. U ovogodišnjem istraživanju je prvi put zabeležen veći procenat protivnika ulaska Srbije u EU među mladima, pošto takav stav ima 40 odsto ispitanika.  

Tek svaka četvrta mlada osoba smatra da bi se u Srbiji živelo bolje ako bi bila deo EU, dok gotovo isto toliko misli da bi život bio lošiji. Skoro dve trećine ispitanika planira da napusti Srbiju.

Više od 60 odsto bi se preselilo u Zapadnu Evropu i Sjedinjene Američke Države. 

Većina smatra da su lična poznanstva i kontakti i članstvo u nekoj partiji važniji za dobijanje posla od obrazovanja.

Njihovo mišljenje je da je visoko obrazovanje diskreditovano lažnim diplomama i fantomskim privatnim fakultetima i da mladi odlaze u inostranstvo jer se tamo više ceni njihovo znanje.

Generalni sekretar KOMS Stefan Đorđević je izjavio da se tvrdi da postoji politička volja da se poboljša položaj mladih, ali da u Sektoru za omladinu Ministarstva za omladinu i sport radi samo devet zaposlenih.

Iz budžeta tog ministarstva je samo 22 odsto predviđeno za mlade, dok je veći deo namenjen sportu. To znači da budžet za mlade predstavlja 0,09 odsto državnog budžeta Srbije, rekao je Đorđević.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije