Inovativna aplikacija niških nastavnika pomaže slepom učeniku da bolje uči

Kako bi svom učeniku koji je slep od rođenja pomogao da nauči matematiku, nastavnik informatike Filip Klajn osmislio je aplikaciju „Oseti matematiku“ za slepa i slabovida lica. Na ovaj način sedmogodišnji Jakov Mladenović naučio je geometrijska tela, brojeve i orijentaciju u prostoru.

Osnovna škola „Desanka Maksimović“ u Čokotu, odnosno u isturenom odeljenju u niškom naselju 9. maj ove školske godine po prvi put među svojim đacima ima prvaka koji je slep od rođenja. Radi se o Jakovu Mladenoviću za koga njegova učiteljica Ljiljana Tasev kaže da je veoma zanimljiv i zainteresovan za školu.

„Jakov je veoma razdragano dete koje je željno znanja i druženja. I ni po čemu se ne razlikuje od svojih vršnjaka. Uklopio se sa ostalom decom, a i oni sa njim. Zbog toga smo i pokušali da mu olakšamo učenje kako ne bi zaostajao u prelaženju gradiva za prvi razred“, kaže Ljiljana Tasev.

Niški nastavnici uz pomoć polaznika škole programiranja osmislili su ovu aplikaciju; Foto: B.M./Novinari Online

Učenje matematike na inovativan način

Program „Oseti matematiku“ sastoji se iz dva dela, od softvera, odnosno aplikacije i od fizičkog dela koji je sa tom aplikacijom povezan elektronikom. Zahvaljujući tom fizičkom delu mali Jakov uči matematiku tako što dodirivanjem geometeijskih oblika i pritiskanjem na tastere dobija glasovno objašnjenje o kom matematičkom pojmu se radi.

U početku je bilo neznatnih problema dok aplikacija nije usavršena. Sada je sve mnogo lakše, pojašnjava nastavnik informatike Filip Klajn.

„Vidimo da tu postoji dosta uspeha, Jakov je naučio sva geometrijska tela i brojeve, kao i da prepoznaje manje brojeve od većih. Takođe, savladao je orijentaciju u prostoru, šta je levo, šta je desno. Napreduje svakog dana“, kaže nastavnik Klajn.

U radu na kreiranju aplikacije pored nastavnika informatike učestvovao je i nastavnik tehnike i tehnologije Ivan Živić i polaznici škole programiranja „Cambrige“ Mihajlo Đelić, Jakov Sekulić, Aleksa Bulatović, Jovan Stojanović, Tadija Živković i Pavle Aleksić.

Aplikacija za učenje matematike; Foto: B.M./Novinari Online

Mama malog Jakova, Jovana Mladenović kaže da je veoma zahvalna što njen sin ima priliku da uči na ovakav način i da je veoma važno da društvena zajednica sistematski radi na edukaciji osoba sa invaliditetom.

„Jakov je jedno jako posebno dete koje ima potrebe kao i svako drugo. Radoznao je, veseo, voli da uči i istražuje. Mislim i da su ostala deca koja idu sa Jakovom u odeljenje dobila priliku da budu bolji ljudi i shvate koliko je inkluzija važna za sve. Obrazovanje treba da bude dostupno svima i važno je da društvo shvati i pruži podršku osobama sa invaliditetom. Njima je i te kako potrebno stalno učenje kako ne bi zapostavili svoje intelektualne potencijale“, kaže Jovana Mladenović.

Kod Jakova su nastavnici primetili i afinitet prema muzici tako da će daljim usavršavanjem ove aplikacije biti dodati i muzički pojmovi. U planu je razvijanje softvera i za osnovno poznavanje prirode kako bi ovaj dečak mogao da nauči šta je reljef i kakvog su oblika planine i reke.

U Srbiji živi više od 12 hiljada slepih i slabovidih osoba.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije