I komunalni milicajci kažnjavaju kršenje mera, mogu naložiti zatvaranje lokala

U skladu za izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Komunalna milicija sada će moći da kontroliše i kažnjava za nepoštovanje mera, osim sanitarnih inspektora, što je do sada bio slučaj.

„Novim zakonom, mogućnost kontrole primene mera data je i Komunalnoj miliciji i Komunalnoj inspekciji. Tako da će Komunalna milicija u punom kapacitetu raditi i na kontroli ugostiteljskih objekata, tržnih centara, maloprodaje, ali i građana koji ne nose maske u zatvorenom prostoru“, pojasnio je za Tanjug sekretar za poslove Komunalne milicije Ivan Divac.

On je podsetio da je Komunalna milicija do sada, i pre stupanja izmena zakona na snagu, svakodnevno asistirala inspekcijama, pre svega sanitarnoj, u kontroli poštovanja mera, a prilagodiće se, kaže, i eventualnim novim merama.

Izmenama Zakona, koje su od petka 13. na snazi, Komunalna milicija može da naloži da se isprazni prostor u kojem je došlo do kršenja zaštitnih mera, kao i da zatvore objekat najduže do 72 sata.

„Sinoć smo, sa komunalnom inspekcijom, bili u kontroli ugostiteljskih objekata. Sinoć nije bilo kršenja mera, odnosno samo dva ugostiteljska objekta su radila posle 23 sata, a Komunalna milicija je naložila da se oba isprazne i zatvore“, rekao je Divac.

Kazne

Izmenama zakona predviđeno je da će komunalni milicajci i gradski komunalni inspektori moći da izriču kazne na licu mesta zbog nenošenja maske ili nepoštovanja fizičke distance na otvorenom ili u zatvorenom prostoru. Komunalni milicajac ili gradski komunalni inspektor moći će da napiše kaznu od 5.000 dinara na licu mesta fizičkom licu koje ne nosi masku ili ne poštuje propisanu fizičku distancu, dok će kazne za pravna lica biti od 50.000 do 300.000 dinara u zavisnosti od odredbe koju krše.

Zakonom je propisano da je kovid-19 zarazna bolest i to zarazna bolest koja se prenosi vazduhom, a nad kojom se sprovodi epidemiološki nadzor. Propisuje se i da osoba koju tokom epidemiološkog ispitivanja epidemiolog označi kao „kontakt“ mora da se pridržava mera i uputstava koje odredi nadležni lekar.

Kako posebna mera za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti uvedena je lična zaštita od infekcije – što je obaveza svakog pojedinca da preduzme mere lične zaštite zdravlja i života u skladu sa prirodom bolesti, a usled nepridržavanja kojih može doći do ugrožavanja zdravlja i života drugih.

Definisana je i kućna izolacija kao mera kojom se nalaže lečenje u kućnim uslovima i ograničava sloboda kretanja obolelima od zarazne bolesti, a kod kojih nije utvrđeno prisustvo nijednog simptoma ili znaka bolesti i obolelima kod kojih težina bolesti ne zahteva lečenje u bolničkim uslovima.

Tu meru nalagaće lekar specijalista za infektivne bolesti ili lekar u skladu sa naredbama ministarstva o čemu će obavestiti nadležnog epidemiologa. Karantin u kući je mera kojom se ograničava sloboda kretanja i nalaže praćenje zdravstvenog stanja licima koja su bila ili za koja postoji sumnja da su bila u kontaktu sa zaraženim.

Vanredna vakcinacija

Izmenama Zakona u slučaju pojave epidemije zarazne bolesti može se odrediti i preporučena ili obavezna vanredna imunizacija protiv te zarazne bolesti za sva lica, odnosno za određene kategorije, ako se utvrdi opasnost od prenošenja te zarazne bolesti.

Obavezna ili preporučena vanredna imunizacija naređuje se aktom ministra, u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije. Danom stupanja na snagu ovog zakona vakcinacija će moći da bude preporučena ili obavezna.

Do sada je vakcinacija bila obavezna samo za lica u posebnom riziku od bolesti: hepatitisa B, gripa, meningokokne bolesti, oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije i hemofilusom influence B, varičele, infekcije izazvane respiratornim sincicijalnim virusom. Zakon takođe propisuje i kazne za one koji odbijaju obaveznu imunizaciju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije