Covid-19: Gužve putnika na niškom aerodromu zbog dodatnih intervjua u vreme vanrednog stanja

Javno preduzeće „Aerodromi Srbije“ zamolilo je putnike na aerodromu „Konstantin Veliki“ za „razumevanje i strpljenje“ zbog čekanja nakon sletanja koja mogu da budu i do tri sata, koja su, kako su kazali, posledica dodatnog intervjua uvedenog u vreme vanrednog stanja sa ciljem sprečavanja širenja bolesti COVID-19.

„Procedura intervjua, nakon koje sledi uručenje rešenja o izolaciji Ministarstva zdravlja traje do 10 minuta po putniku što dovodi do zastoja i čekanja na samom graničnom prelazu. U danima kada je saobraćaj obiman, kao što su ponedeljak i petak, ta čekanja mogu da budu i do tri sata“, navodi se u saopštenju Aerodroma Srbije.

Mere prevencije: Putnici se sa različitih letova moraju razdvajati

„Putnici sa jedne destinacije čekaju kompletno odvojeni u drugom gejtu dok se ne završi pregled poslednjeg putnika sa prethodnog leta od strane nadležnih inspekcijskih službi“, navedeno je u saopštenju.

Aerodromi Srbije putnicima obezbeđuju osveženje i korišćenje toaleta bez remećenja procesa funkcionisanja graničnih, inspekcijskih i aerodromskih službi u vanrednom stanju.

Procedure za srpske državljane koji se vraćaju iz inostranstva

U saopštenju podsećaju da su odlukom o uvođenju vanrednog stanja granice Republike Srbije zatvorene su za sve strane državljane, dok građani Srbije, kao i akreditovane diplomate i strani državljani koji imaju boravište u Republici Srbiji, a koji ulaze u Republiku Srbiju, bivaju podvrgnuti obaveznoj proceduri dodatnog intervjua.

Podsetimo, Građani Republike Srbije, kao i akreditovane diplomate i strani državljani koji imaju boravište u Republici Srbiji, a koji ulaze u Republiku Srbiju, u obavezi su da budu u samoizolaciji od najmanje 14 dana, pod krivičnom odgovornošću.

Ova mera će biti striktno kontrolisana i njeno kršenje biće najstrože sankcionisano (do tri godine zatvora).

Oni koji dolaze iz Irana, Španije, Italije, Švajcarske, Francuske, Grčke, Nemačke, Rumunije i Austrije u izloaciji će morati da budu 28 dana.

Zatvaraju se aerodromi

Avio-saobraćaj na niškom aerodormu se za sada odvija po redu letenja. 

Air Serbia je otkazala 16 letova, uključujući i dva do Ljubljane iz Beograda, ali nijedan nije niški.

„Putnici Air Serbia koji već poseduju kartu za bilo koju destinaciju u mreži destinacija na koje Air Serbia leti, izdatu 27. februara ili ranije, sa vremenom putovanja od 28. februara do 31. marta, a koji moraju da otkažu svoj put usled situacije uzrokovane korona virusom, moći će da promene datum putovanja i/ili destinaciju, bez plaćanja penala za promenu“, saopštava ova avio kompanija.

Kako navode, novo putovanje mora da se završi do 24. oktobra 2020. godine. Jedna promena po karti dozvoljena je bez naplate penala za promenu datuma/destinacije.

Podsetimo, iz Niša još od prošlog ponedeljka putnici zbog odluke Vlada u Italiji i Srbiji primremeno neće leteti.

Letovi su otkazani ka Rimu, Bolonji i Milanu Bergamu.

Takođe, protekle sedmice Vlada Slovačke zatvorila je sve svoje međunarodne aerodrome, uključujući i Bratislavu, dok od 17. marta Vlada Slovenije zatvora aerodrom Ljubljana za redovan putnički saobraćaj.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije