Grčki lokali ponovo otvoreni, duga lista propisa za goste i vlasnike

Nakon šestomesečnog zaključavanja u Grčkoj su ponovo otvoreni restorani i barovi uz strogo pridržavanje duge liste propisa kako bi se sprečili nepredviđeni slučajevi koronavirusa. Radno vreme je ograničeno, a gostima je dozvoljeno sedenje isključivo na otvorenom.

Korona pravila u grčkim lokalima

Restoranima je dozvoljeno da ponovo počnu da opslužuju goste sve dok se pridržavaju duge liste propisa grčke vlade kako bi sprečili nepredviđene slučajeve koronavirusa.
Barovi i restorani su sa ograničenim radnim vremenom i uz uslov da svi gosti mogu sedeti na otvorenom. Svi lokali moraju da se zatvore u 22.45 zbog poštovanja policijskog časa koji počinje u 23.00.

Vlasnici restorana nadaju se da je ovo samo privremena mera i da će nakon ponovnog otvaranja zemlje za turiste 15. maja, restoranima i barovima verovatno biti dozvoljeno da rade jedan sat duže.

Prema sadašnjim strogim merama koronavirusa, svi restorani i kafići biće otvoreni samo za sedenje na otvorenom, sa distanciranim stolovima i bez muzike.

Muzika je zabranjena kako bi sprečila ljude da povise glas kako bi se čuli. Naime, lekari koji su konsultovani o ponovnom otvaranju Grčke insistirali su na ovoj meri, jer će više kapljica vlage koja sadrži koronavirus verovatno putovati vazduhom kada ljudi govore glasnije.

Ograničenja navode da svaki sto može da primi najviše 6 osoba, a gosti moraju da sede, a ne da stoje.

Dok čekaju da sednu, gosti moraju da nose maske. Takođe se preporučuje da se nose maske dok ne jedu ili piju, ali to nije obavezno.

Pored toga, osoblje će morati dva puta nedeljno da se podvrgne samotestiranju na koronavirus, a maske su obavezne.

Ko sve može u Grčku bez karantina

Građanima EU, Sjedinjenih Američkih Država, Britanije, Srbije, Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata biće dozvoljeno da putuju u Grčku preko aerodroma Atina, Solun, Heraklion, Hanija, Rodos, Kos, Mikonos, Santorini i Krf. Od sredine maja biće otvorena i dva granična prelaza kada i započinje turistička sezona 2021. godine.

Putnici iz ovih zemalja neće biti u karantinu uz dokaz da su primili dve doze COVID-19 vakcine ili ako pokažu negativni PCR test ne stariji od 72 sata pre dolaska, ali će morati da poštuju domaća ograničenja zaključavanja.

Prema važećim pravilima, stranci iz zemalja koje nisu na spisku, trebalo bi da se imaju negativan test i da budu u karantinu sedam dana.

Za putnike iz Britanije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, po dolasku je potreban i drugi obavezni test.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije