Granice EU od 1. jula otvorene za građane Srbije, Crne Gore i još 12 zemalja

Od 1. jula otvaraju se granice Evropske unije za ulazak građana Srbije, Crne Gore i još dvanaest zemalja, saglasili su se ambasadori u Komitetu stalnih predstavnika članica u sedištu EU u Briselu, prenosi N1.

Srbija i Crna Gora jedine su zemlje regiona koje su se našle na spisku od 14 zemalja čijim državljanima bi od 1. jula trebalo da bude dozvoljen slobodan ulazak u EU.

Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Albanija i Kosovo nisu na tom spisku. 

Prvobitna lista obuhvatala je četrdesetak država za koje je procenjeno da imaju adekvatnu epidemiološku situaciju, ali je ona na kraju skraćena. Prema odluci ambasadora EU donetoj u petak kasno uveče, na njoj se trenutno nalaze i Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj. 

Na spisku je i Kina, ali pod uslovom da obezbedi recirocitet, odnosno da omogući ulazak građana EU u tu zemlju, što u ovom trenutku nije slučaj.

Spisak država čijim građanima će biti dozvoljen ulazak u EU je i dalje nije definitivan i njega će tokom vikenda razmotriti države članice, a konačna odluka se očekuje u ponedeljak. 

Poslednju reč ipak daju države članice, pa ne mora svaka od njih da pusti državljane svih 14 zemalja na svoju teritoriju, ali bi sve morale da poštuju odluku o zabrani. To znači da građanima SAD, Rusije, Izraela, Turske ili Saudijske Arabije za sada neće biti odobren ulazak na teritoriju EU

Kako je najavljeno, spisak će biti ažuriran svake dve nedelje, u skladu sa epidemiološkom situacijom u svakoj državi, učestalošću novoinficiranih, kapaciteta za testiranje, načina prevencije i drugim kriterijumima. 

Ipak ključni kriterijum je da država nema više od 16 novoinficiranih na 100.000 stanovnika.

Prema proceni ambasadora EU, taj kriterijum u regionu trenutno ispunjavaju samo Crna Gora i Srbija.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Plaža Banjica u Ostrovici spas od tropskih vrućina

Na dvadesetak kilometara od Niša u selu Ostrovica na...

Anketa: Kakve su ekološke potrebe građana u Nišu

Kolika je informisanost o pitanjima zaštite životne sredine i...

Najnovije