Formiraju se novi protokoli o lečenju korone

Posle sedme revizije o protokolu o lečenju korona virusa uvodi se novi koji podrazumeva eksperminentalne lekove koju su do sada bili korišćeni za druge virusne bolesti, rekao je direktor Infektivne klinike Kc Niš, Miodrag Vrbić.

„U pitanju su novi protokoli za tretman bolesnika jer ceo svet radi na tome da se pronađu odgovarajući lekovi za lečenje korona vrusa. Za sada ne postoji autoritativan lek koji leči, ali posle sedme revizije tretman bolesnika je unapređen. Imamo nove virusostatike koji su pokazali da imaju efekta u tretmanu bolesnika. ulažu se svi napori da pomognemo obolelima.“, objašnjava Vrbić.

Podsetimo, Ministarstvo zdravlja Rusije je odobrilo još jedan ruski lek protiv virusa korona na osnovu favipiravira, pod trgovačkim nazivom areplivir, navodi portal Sputnik. Prvi avifavir je odobren krajem maja, a klinička ispitivanja su započeta tek u aprilu.

Stvaranje leka protiv kovida-19 može se uporediti samo sa otkrićem antibiotika koji su čovečanstvo spasili od bakterijskih infekcija. A Rusija je jedna od prvih zemalja koja je napravila lek protiv nove opasne bolesti.

Klinička istraživanja su pokazala da je njegova efikasnost 90 odsto, to jest, devet od deset osoba uz blagovremeno lečenje zagarantovano neće preminuti.

„Avifavir“ je proizvelo zajedničko preduzeće Ruskog fonda za direktne investicije (RFPI) i grupe kompanija „Him Rar“. To je prvi lek na bazi „Favipiravira“, koji je korišćen u Japanu od 2014. godine za lečenje teških oblika gripa.

Epidemiološka slika na jugu Srbije

Zamenik direktora KC Niš Goran Stojanović na redovnoj konferenciji za novinare je izjavio da su trenutno u starom delu KC Niš hospitalizovano 154 pacijenta, a kod 75 njih je potvrđeno prisustvo korona virusa.

„Tokom jučerašnjeg dana primejeno je 28 pacijenata, a kod 11 je potvrđeno prisustvo korona virusa. U protekla 24 sata preminulo je troje pacijenata“, rekao je Stojanović.

U dečjoj kovid bolnici smešteno je 10 mališana, a kod jednog deteta potvrđeno je prisustvo virusa kovid – 19. Sva deca su u stabilnom stanju, istako je Stojanović.

„Petoro pacijenata je na raspiratoru i u jako teškom stanju su. Od zdravstvenih radnika trenutno je zaraženo 13 lekara i osam medicinskih sestara i tehničara, a do sada izlečeno je 49 lekara i 59 sestara i medicinskih tehničara“, rekao je Stojanović.

U Vranju je hospitalizovano 95 pacijenata, kod kojih je više od polovine potvrđeno prisustvo virusa kovid 19.

U Lekovcu je na lečenju 69 pacijenata, a kod 40 je potvrđen korona virus. U Surdulici je od 35 pacijenata kod 28 potvrđeno prisustvo virusa kovid 19.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije