EU obezbeđuje dodatnih 100 zdravstvenih radnika za borbu protiv COVID-19 širom Srbije

Na zahtev Ministarstva zdravlja Republike Srbije Evropska unija će finansirati zapošljavanje 100 zdravstvenih radnika na šest meseci u svetlu porasta slučajeva obolelih od Covid 19 u Srbiji.

Zdravstvene radnike će činiti lekari, medicinski tehničari i administrativno osoblje kao podrška institutima za javno zdravlje, centrima primarne zdravstvene nege, Covid klinikama i ključnim domaćim laboratorijama.

Ovo kvalifikovano osoblje će biti angažovano kao pomoć postojećim zdravstvenim kadrovima do kraja 2020. po potrebi.

lekar
doktor

Ambasador Sem Fabrici je izjavio da je ovo još jedan izraz snažne podrške koju EU pruža Srbiji u oblasti zdravstva i odgovora na Covid 19.

„EU je značajno pomagala Srbiji u krizi Covid 19, kao i u prethodnim godinama dajući podršku zdravstvenom sektoru“, rekao je Fabrici.

Kada je reč o Covid 19, EU je brzo stavila na raspolaganje 93 miliona evra u martu ove godine:15 miliona evra je bilo namenjeno hitnoj pomoći, a 78 miliona evra za srednjoročni ekonomski oporavak.

U proteklih 100 dana od početka krize Covid 19 marta 2020. Evropska unija je organizovala 15 kargo aviona koji su sleteli na aerodrom Nikola Tesla. Ti avioni su dovezli više od 721 tone opreme potrebne za borbu protiv korona virusa.

U najvećoj meri se sastojala od opreme i uređaja iz Kine i Indije koje je kupila Vlada Srbije ili su donirani Srbiji, dok je EU pokrila transportne troškove u iznosu od 7,1 miliona evra za ukupno 15 kargo letova. Prvi avion je sleteo 26. marta, a poslednji 3. maja.

Pored transportnih troškova EU je uložila dodatnih 4,9 miliona evra u nabavku medicinskih materijala za Srbiju kao što su:

 • Zaštitne medicinske maske za lice (standardni tip) (800.000), namenjene ličnoj respiratornoj zaštiti medicinskog osoblja u zdravstvenim ustanovama, isporučene su 18. aprila 2020.
 • Infracrveni termometri (300) su beskontaktni ručni uređaji za merenje temperature tokom globalne vanredne situacije COVID-19. Ceo kontingent je isporučen 17. aprila 2020.
 • Stacionarni koncentratori kiseonika (100) poboljšavaju pristup terapiji kiseonikom i tako smanjuju smrtnost COVID-19 povezanu sa hipoksemijom. Ceo kontingent je isporučen 23. aprila 2020. i dalje je razdeljen zdravstvenim ustanovama širom zemlje u skladu sa potrebama prema proceni Ministarstva zdravlja i Svetske zdravstvene organizacije.
 • Kontejneri sa nameštajem za trijaži i hitnu zdravstvenu negu (100) omogućavaju trijažu pacijenata i pri tom sprečavaju pristup potencijalno inficiranih osoba objektima zdravstvenih ustanova. Obezbeđena je i medicinska oprema za kontejnere koja se sastoji od kreveta za pregled, stola sa dve stolice, beskontaktnog termometra, manjih kontejnera za medicinski i infektivni otpad i kante za otpatke.
 • Uređaji za PCR (polimeraznu lančanu reakciju) u realnom vremenu (2) i reagensi za 2019-nCoV testove (25.000) omogućavaju trenutnu dijagnozu na COVID – 19 nakon administriranja testa. Isporučeni su institutima Batut i Torlak u Beogradu.
 • Monitori za intenzivnu negu (50) kao dopuna postojećoj opremi u jedinicama intenzivne nege da bi se namirio porast u broju pacijenata uzrokovan izbijanjem COVID – 19 kojima je potrebna akutna i intenzivna nega. Svi uređaji su potom raspodeljeni zdravstvenim ustanovama širom zemlje u skladu sa potrebama po proceni Vlade Srbije.
 • Uređaji za monitoring, ventilaciju i anesteziju (25) za kratkoročnu ili dugoročnu ventilacionu pomoć sa anesteziološkom negom pacijenata obolelih od akutne respiratorne opstrukcije koja je potrebna u upravljanju hitnom negom pacijenata obolelih od COVID-19. Oni su već ili će biti raspodeljeni zdravstvenim ustanovama u Srbiji u skladu sa potrebama prema proceni Ministarstva zdravlja i Svetske zdravstvene organizacije.
 • Uređaji za veštačku ventilaciju (respiratori) (50) služe za ventilacionu pomoć pacijentima obolelim od akutne respiratorne opstrukcije preko potrebne u upravljanju hitnom negom pacijenata obolelih od COVID-19. Svih pedeset (50) uređaja je dalje raspoređeno zdravstvenim ustanovama u zemlji u skladu sa potrebama prema proceni Ministarstva zdravlja i Svetske zdravstvene organizacije.

EU je takođe pružila pomoć najosetljivijim grupama tokom Covid krize, posebno romskoj zajednici:

 • 100.000 evra za higijenske pakete i pakete najnužnijih prehrambenih namirnica za romska naselja u 4 grada u Srbiji (Beograd, Niš, Subotica, Valjevo)
 • Žene i stara lica u zabačenim mestima:
 • 100.000 evra za higijenske pakete kao pomoć osetljivim grupama u 50 opština
 • Podrška tranzitnim centrima za migrante:
 • 600.000 evra za ćebad, šatore, dušeke, jastuke, veš, posteljinu, grejalice na gas, stolove na rasklapanje, itd.

Srpski naučnici sada mogu da testiraju veći broj uzoraka na COVID-19 zahvaljujući sistemu referentnih laboratorija koje je opremila Evropska unija. Nacionalna referentna laboratorija u Batajnici je u prošlosti dobila 7,5 miliona evra donacije od EU za obnovu kompleksa i njegovo opremanje visokotehnološkim mašinama i robotima i pružanje tehničke pomoći. Ova laboratorija je uradila oko 85.000 testova na COVID-19 od kraja marta do kraja juna.

U protekle dve decenije i više, EU je opremala bolnice, laboratorije, institute za javno zdravlje i centre za trasfuziju krvi, a obezbedila je i 252 vozila hitne pomoći za zdravstvene centre širom Srbije, od kojih je 122 već isporučeno sa respiratorima, a to je ključno za borbu protiv COVID-19.

Globalnije gledano, EU je podržala celokupnu zdravstvenu mrežu Srbije: preko Evropske investicione banke – banke EU – 250 miliona evra je iskorišćeno za rekonstrukciju i izgradnju 20 velikih bolnica po čitavoj Srbiji, uključujući i Institut Torlak, koji je ključan u borbi protiv korona virusa.

Samo u  2019. završena je izgradnja nove zgrade i obnova i proširenje Kliničkog centra u Nišu. To je obuhvatalo radove na postojećim objektima, novim blokovima, dvorištima i parkiralištima.

Ukupno je rekonstruisano 45,000m2, a ovaj važan regionalni zdravstveni centar je dobio i 600 bolničkih kreveta, od kojih je 38 za intenzivnu negu i 42 za poluintenzivnu negu. EIB je finansirala izgradnju sa 34 miliona evra, dok je iz budžeta Republike Srbije izdvojeno 16 miliona evra za nabavku opreme.

Zahvaljujući pomoći Evropske unije, milioni građana Srbije ima bolju i savremeniju medicinsku negu i u drugim gradovima.

EU je obezbedila korišćenje novih, savremenih hirurških sala, centara hitne pomoći, veliki broj bolničkih kreveta, novih ambulantnih vozila i opreme za bolničke kuhinje i higijenu koji su nabavljeni za centre u Kikindi, Pančevu, Somboru, Smederevu, Sremskoj Mitrovici, Zaječaru, Čačku, Kruševcu, Pirotu i Beogradu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije