EU hitno odobrila 7,5 miliona evra Srbiji za borbu protiv COVID-19

Evropska unija hitno je odobrila Srbiji 7,5 miliona evra bespovratnih sredstava za borbu protiv epidemije COVID-19.

Foto: EU


Sporazum o pomoći u Vladi Srbije potpisali su šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici i ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović.

“Ovaj virus ne zna za granice i zato moramo da pokažemo solidarnost jedni prema drugima. Samo da napomenem da, kada je u januaru i februaru počela kriza u Kini, EU je poslala oko 60 tona medicinske opreme”, napominje šef Delegacije EU.

Ministarka Joksimović potvrdila je da će Srbija moći da dobije medicinsku opremu iz zaliha koje će biti napravljene u okviru EU Mehanizma za civilnu zaštitu, a planirana vrednost zaliha procenjuje se na 50 miliona evra.

“Od prvog dana smo u kontaktu sa Evropskom unijom. Prva dva miliona od 7,5 miliona evra bespovratne pomoći od EU potrošićemo na prevoz medicinske opreme iz Kine i Indije”, kaže ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Donacije EU

Samo u zdravstvenom sektoru, ono što je EU uradila sa Srbijom u prethodnih 20 godina je od fundamentalnog značaja za funkcionisanje sistema koji danas postoji. EU je donirala više od 200 miliona evra i dala kredite u iznosu od 250 miliona drugima da bi sistem zdravstvene zaštite u Srbiji učinili jačim. To je osnova koja će pomoći Srbiji da prevaziđe virus COVID-19.

Sredstvima Unije opremljene su bolnice, laboratorije, instituti za javno zdravlje i zavodi za transfuziju krvi. EU je obezbedila 252 ambulantna vozila za zdravstvene centre širom Srbije, od kojih je 122 isporučeno sa transportnim respiratorima. EU je samo za taj projekat  donirala 8,7 miliona evra.

Evropska komisija je tokom ove nedelje odlučila da napravi stratešku zalihu medicinske opreme kao što su respiratori i zaštitne maske kako bi se pomoglo zemljama članicama Mehanizma civilne zaštite EU da se izbore sa pandemijom COVID-19. Srbija je članica Mehanizma od 2015. godine.

Zalihe medicinske opreme uključuju stvari kao što su:

  • medicinska oprema za intenzivnu negu kao što su respiratori,
  • ličnu zaštitnu opremu poput maski za višekratnu upotrebu, vakcine i terapeutike
  • laboratorijski materijal.


Na samom početku izbijanja COVID-19, Evropska unija je takođe koordinisala i sufinansirala isporuku sanitetskog materijala Kini kroz Mehanizam EU za civilnu zaštitu. Evropska unija je isporučila Kini veliku količinu lične zaštitne opreme (uključujući milione maski, zaštitnih odela, sredstava za dezinfekciju), a obezbedile su je Francuska, Nemačka, Italija, Letonija, Estonija, Austrija, Češka Republika, Mađarska i Slovenija.

EU je takođe organizovala i platila evakuaciju 5 srpskih državljana koji su bili „zaglavljeni“ u Vuhanu i najugroženijim oblastima Azije prošlog meseca.


POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije