Etno susreti u Niškoj Banji: Košulja bela – od rođenja do sudnjeg dana

Tradicionalni Etno sajam “Etno susreti – Niška Banja 2019”, održaće se dvanaesti put po redu, od 6. do 8. septembra 2019. godine na banjskom šetalištu.

Na glavnom banjskom šetalištu biće predstavljeno više od stotinu udruženja, samostalnih izlagača i zanatlija, koji će izložiti svoje radove domaće radinosti, suvenire i razne druge narodne rukotvorine.

Na manifestaciji će se predstaviti i vrsni kulinari koji će pripremati specijalitete nacionalne kuhinje, kao i proizvođači meda, pčelinjih i biljnih proizvoda.

„Sajam je revijalno-takmičarsko-prodajnog karaktera i odlična je platforma za prezentaciju malih privrednika i njihovih proizvoda, . Izlagača je najviše iz našeg kraja, mada će ih biti iz čitave Srbije. Pored njih na Sajmu će i brojne turističke organizacije iz Srbije predstaviti svoje ponude“, kažu organizatori.

Košulja bela – od rođenja do sudnjeg dana

Tema ovogodišnjih susreta je “Košulja bela – od rođenja do sudnjeg dana”. Prvog dana održaće se takmičenje u oblasti domaće radinosti.

Stručni žiri sastavljen od etnologa, ocenjivaće košulje u dve kategorije – “Otrgnuto od zaborava” gde će se ocenjivati ručno tkane i vezene bele košulje sa svim ukrasima i dodacima isključivo ručne izrade, i “Najkompletnija i najlepša bela košulja vezena ručno”.

Drugi dan Etno susreta rezervisan je za pletilje, vezilje i predilje, među kojima će se birati najspretnija i najbrža.

Istog dana biće organizovano i takmičenje pod nazivom “Slatka mašta” u okviru kojeg će se domaćice takmičiti u spremanju kolača i slatke zimnice.

Treći dan sureta, počeće “Lovačkim urankom”. Taj deo programa biće organizovan u saradnji sa Lovačkom sekcijom “Niška Banja”, a učestvuju lovačka udruženja iz cele Srbije.

Na šetalištu će biti pripreman čuveni lovački gulaš u kotliću i drugi lovački specijaliteti, koji će, takođe, ocenjivati stručni žiri i dodeliti im nagrade.

U okviru Etno susreta biće održan Veliki festival folklora, peti po
redu, pod nazivom “Folklorijada-igrom do pehara”.

Folklorne grupe će se takmičiti u tri kategorije, koje će, svaka u svom danu, prezentovati igre i autentičnost narodne nošnje kraja iz kojeg dolaze.

Organizator manifestacije je Udruženje žena “Kruna” iz Niške Banje, a pokrovitelj Gradska opština Niška Banja.

Podsetimo, u okviru kulturnog leta u banji će 30. avgusta nastupiti pevač Milan Topalović.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije