Dve inicijative iz Niša najbolje na konkursu „Superste“ Erste banke

Projekti „Teatar kulturne razmene“ i „Pick And Choose“ iz Niša uvršteni su u 11 najboljih društveno odgovornih projekata mladih iz gradova širom Srbije na konkursu „Centrifuga“. U okviru programa donacija „Superste“ njima će biti pružena finansijska i mentorska podrška za realizaciju ideja u oblasti kulture, obrazovanja i umetnosti.

Projektni tim „Teatar kulturne razmene“; Foto: M.M.

Kako na inovativan način poboljšati stanje u zdravstvenim ustanovama Srbiji, ili pomoći onima koji boluju od Alchajmerove bolesti? Kako povezati srednjoškolce sa njihovim budućim potencijalnim poslodavcima i sprečiti odlazak mladih iz lokalnih zajednica? Ovo su samo neke od tema koje su važne mladim pobednicima programa „Superste“.

Među velikim brojem kreativnih, društveno korisnih projekata, žiri je imao težak zadatak da izdvoji najbolje, imajući u vidu raznolikost tema i ideja. Deset inicijativa čiji je cilj unapređenje lokalnih zajednica podržano je sa po 500.000 dinara, a projekat koji je dobio najviše glasova onlajn zajednice sa 100.000 dinara.

Odabrane i dve društveno odgovorne inicijative iz Niša

Kroz produkciju predstave „Prvobitni instinkt“ u okviru odabranog projekta „Teatar kulturne razmene“, čiji je pokretač Gradska organizacija gluvih i nagluvih Niša, fokus je na uključivanje zajednice gluvih i nagluvih osoba u svet pozorišta.

„Kroz niz radionica znakovnog jezika za čujuće glumce, kao i radionice dramskog nastupa za gluve i nagluve osobe, rad na produkciji predstave i njeno izvođenje učiniće pozorište pristupačnijim za zajednicu gluvih i nagluvih“, kažu Milica Lazarević i Mladen Milojković članovi ovog projektnog tima.

Pobednički tim iz Niša; Foto: Promo

Podršku je dobila i niška inicijativa „Pick And Choose“, u okviru koje će srednjoškolci ići u organizovane posete kompanijama, u skladu sa svojim interesovanjima, upoznajući se sa radom zaposlenih u različitim sektorima, kako bi stekli praktično znanje.

„Želimo da kroz ovaj projekat srednjoškolci vremenom steknu naviku da se informišu o prilikama za posao u lokalnoj zajednici. Kod mladih u Nišu postoji uvreženo mišljenje da u njihovom gradu posla nema, a zapravo je potrebno da se dodatno informišu. Poslodavci imaju veliku potrebu za mladim kadrom i ovo je jedan od načina da ih međusobno povežemo. Želja nam je da srednjoškolci o ovome obaveste i svoje prijatelje, da kroz ovaj projekat promenimo njhovu percepciju i navedemo ih da ostanu i rade u svom gradu,“ istakli su Pavle Momirović i Ognjen Nikolić, idejni tvorci projekta.

Najveću podršku online zajednice, koja je glasala na Superste.net portalu, Facebook i Twiter stranici dobio je projekat „Mladi hoće u pozorište“, nastao na ideji da se mladima iz Novog Sada i okoline na kreativan način, kroz diskusije, radionice i podcast emisije – približi pozorište, ali i da se čuje njihov glas u vezi sa tim kakvi pozorišni sadržaji su im potrebni.

„Superste“ program Erste banke

O 10 pobedničkih projekata odlučivao je žiri u sastavu: Kosta Jovanović, docent u oblasti robotike, Elektrotehnički fakultet, Beograd, Boško Radojković, direktor Guitar Art Festivala, Dušan Čavić, Ciklotron produkcija, Biljana Stepanović, direktorka Business Info Group i Hana Škero Kosić, direktorka službe ljudskih resursa Erste Banke.

Pobednici na konkursu; Foto: promo

Kroz „Superste“ program, od 2015. godine na konkurse se do sada prijavilo više od 530 projekata mladih iz oblasti kulture, umetnosti i obrazovanja. Kao rezultat toga, 86 inovativnih inicijativa mladih iz 20 gradova širom Srbije imalo je priliku da se pokrene i pomogne lokalnoj zajednici.

Erste Banka je za podršku društveno odgovornim zamislim mladih obezbedila fond od više od 30 miliona dinara. Ovogodišnji konkurs Superste programa donacija Erste Banka realizuje u saradnji sa Trag fondacijom. Više informacija o svakom pobedničkom projektu možete pronaći na platformi Superste.net.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije