Dragana Sotirovski prva žena koja će voditi Niš

Nova gradonačelnica Niša je Dragana Sotirovski, dosadašnja načelnica Nišavskog upravnog okruga i nekadašnja šefica dopisništva RTS-a u Nišu.

Za izbor Sotirovske glasalo je 56 odbornika, od ukupno 61 koliko ih ima u niškom parlamentu.

Nju je za gradonačelnika predložio predsednik Skupštine Grada Niša Boban Džunić, koji je na ovu funkciju izabran na konstitutivnoj sednci parlamenta.

Sotirovski je bila nosilac liste SNS na izborima održanim juna ove godine, a iza sebe ima 25 godina dugu novinarsku karijeru. Niš do sada nije imao ženu na mestu gradonačelnika. 

preuzimanje dužnosti
Preuzimanje dužnosti gradonačelnika u Gradskoj kući u Nišu, Dragana Sotirovski i Darko Bulatović

Na predlog Sotirovske za zamenika gradonačelnika izabrana je Dušica Davidović, defektolog po struci. Davidović je političku karijeru započela u Demokratskoj stranci i kao predstavnik te stranke bila je najpre odbornik, a potom od 2008. do 2012. godine gradski većnik. 

Za članove gradskog veća na skupštinskom zasedanju izabrani su Slobodan Ranđelović, Sonja Milojković, Adriana Anastasov, Nenad Stanković, Marija Ranđelović, Predrag Stojanović, Vladislav Marijanović, Miroslav Đokić i Branislav Kačar.

Socijalista Igor Novaković, nekadašnji predsednik Gradske opštine Palilula i bivši direktor Elektrodistribucije, izabran je za zamenika predsednika Skupštine Grada Niša.

„Da će nam u narednom periodu biti lako slagaću vas. Neće biti istina ni ako vam kažem da ćemo brzo vratiti Niš na put koji mu pripada jer je decenijama urušavan. Oporavak grada koji je započeo dr Zoran Perišić, a uspešno nastavio gradonačelnik Darko Bulatović doneo nam nove fabrike i radna mesta, rekonstruisan Dom zdravlja, Naučno tehnološki park i čitava naselja. Smanjena je nazaposlenost, povećana zaposlenost“, kazala je u svom prvom obraćanju Dragana Sotirovski.

Sa trendom stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta i otvaranjem  novih radnih mesta Sotirovski je rekla da će nastaviti u novom mandatu koji će obeležiti korona.

„Naći ćemo mogućnosti da nesmetano punimo gradski budžet, da uspešno vodimo privredu i preduzeća, da obezbedimo dostojanstveni žovot našim sugrađanima. Nameće se potreba za novom vizijom  u razvoju grada i konkretnim projketima“, dodala je Sotirovski.

„Novi Niš bi uz podršku države kroz planski razvoj zasnovanom na partnerstvu javnog, privatnog i civilnog sektora ponovo postane prepoznat kao snaga razvoja ovog dela Srbije. Da bi smo sve to imali neohodni su posvećenost, stvaranje poslovnog ambijenta, pomoć privrednicima, brža adminitstracija, iskorušćavanje prirodnog potencijala, uključivanje struke i nauke, studenata, mladih ljudi i srpske dijaspore“, naglasila je Sotirovski.

gradsska kuca
Preuzimanje dužnosti gradonačelnika u Gradskoj kući u Nišu, Dragana Sotirovski i Darko Bulatović

„U mandatu koji mi je poveren prioritet će mi biti završetak započetih projekata i priprema planiranih kapitalnih insvesticija među kojima su i one od strateškog značaja. Narednih godina nas očekuje izgradnja autoputa Niš – Priština – Drač kojim ćemo izaći na nama najbližu luku koja je od Niša udaljena 384 kilometra, izgradnja brze pruge Baograd –Niš, rekonstrukcija pruge Niš- Priština -Drag i Niš – Skoplje, modernizacija aerodroma Konstantin Veliki, izgradnja obilaznice oko Niša i izlaz Koridora 10 kod Niške Banje. Predstoji nam rešavanje deponije, izgradnja gasovoda Sofija – Niš i postrojenja za preradu otpadnih voda“, rekla je gradonačelnica Niša. 

„Kao treći grad u Srbiji još nemamo sajamski prostor ni kongresnu ni  koncertnu dvoranu, ni operu, ni botaničku baštu ni ZOO vrt i sve nam je to potrebno. Potrebno je da grad spustimo na reku, da modernizujemo pijace, da gradimo vrtiće i menjamo demografsku sliku Niša“, dodala je prva gradonačelnica Niša.

Posebno je istakla da grad treba da se poveže u regionu i da je potrebno da iskoristimo evropske fondove, da dobijemo Gradsku bolnicu, da završimo kasarnu „Filip Kljajić“.

„Potrebno je i da se reformiše gradska uprava i sa ministarstvima pomognemo da neke institucije budu građanima dostupne“, zaključila je Dragana Sotirovski. 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije