Digitalni mamograf u Nišu: Pregledi bez knjižice i zakazivanja

Proveri i pobedi: Nova akcija skrininga u borbi protiv raka dojke

Uprava Kliničkog centra Niš i Centar za radiologiju uz podršku Ministarstva zdravlja pokrenuli su novu, veliku, preventivnu akciju mamografskih pregleda na mobilnom digitalnom mamografu niškog Kliničkog centra, pod nazivom „Proveri i pobedi“, koja će trajati čitave 2020. godine.

Preventivni pregledi za rak dojke, koji su namenjeni ženama starosti između 50 i 69 godina, obavljaće se svakog dana od 8 do 20 časova, a sada se mamograf nalazi pored zgrade hirurgije u Kliničkom centru Niš.

Mobilni mamograf u Nišu; Foto: Novinari Online
Mobilni mamograf u Nišu; Foto: Novinari Online

Do kraja godine digitlani mobilni mamograf biće dostupan ženama u još 18 mesta

Po unapred utvrđenom rasporedu, pokretni mamograf će svakog meseca biti stacioniran u jednoj od opština ili gradova na jugu, jugoistoku i jugozapadu zemlje, gde će sve žene, starosne dobi između 50 i 69 godina, sa bilo kojim ličnim dokumentom, bez zakazivanja, moći da obave mamografski pregled, nakon čega će im rezultati biti poslati na kućnu adresu.

Kod svih pacijentkinja, kod kojih se uoče odstupanja od normalnih vrednosti, biće uredno obaveštene i pozvane na dodatnu dijagnostiku.

Najava akcije rukovodstva KC Niš
Najava akcije rukovodstva KC Niš – Mobilni mamograf u Nišu; Foto: Novinari Online

„Kad uporedimo podatke iz prošlogodišnje akcije, vidimo da je u malim sredinama, odziv bio stopostotni, dok je u većim gradovima to malo drugačije, što je neshvatljivo, tako da ovim putem molim sve sugrađanke, da se odazovu u sto većem broju, te da, ako smo prošle godine pregledali oko 13 hiljada žena, ove godine to bude makar polovina od ukupnog planiranog broja iz te kategorije, a to je upravo ova naša parola “ u 2020. godini, 20.020 pregleda“, istakao je direktor KC Niš, Zoran Radovanović.

Plan je, kako kažu nadležni, da mobilni mamograf, ma gde se on nalazio, radi puno radno vreme, a i tokom vikenda i to čitave godine, po unapred utvrđenom planu i rasporedu, koji je objavljen i na zvaničnom sajtu Kliničkog centra Niš.

Kako navode stručnjaci, jedan od razloga premišljanja i neke vrste straha od pregleda, jeste i taj što žene nisu upoznate sa svim detaljima pregleda, odnosno da pregled potpuno bezopasan.

Pregled traje od tri do pet minuta i bezopasan je po zdravlje

Kako navode stručnjaci, jedan od razloga premišljanja i neke vrste straha od pregleda, jeste i taj što žene nisu upoznate sa svim detaljima pregleda, odnosno da je pregled potpuno bezopasan.

Sam pregled traje od tri do pet minuta, a kako je reč o aparatu najnovije generacije, zračenje je zaista minimalno i pregled je potpuno bezbedan i bezopasan. Pozivam sve naše sugrađanke, ali i žene širom Srbije, starosti između 50 i 69 godina, da dođu na pregled“, rekao je prof. dr Dragan Stojanov, direktor Centra za radiologiju KC Niš.

Stručnjaci navode da postoje brojni rizici i predispozicije za obolevanje od ove vrste kancera, posebno u tom strasnom dobu.

Na prvom mesto je, kažu, genetika, ali svakako i način života i fizička aktivnost, gojaznost, začeće trudnoće i rađanje posle tridesete godine, itd.

S druge strane, statistika nimalo nije vedra. Prema zvaničnim podacima, godišnje ima oko 4.000 novoobolelih žena, od kojih nažalost, zbog kasnog otkrivanja i lečenja, 1600 njih, izgubi bitku.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije