„DECIDE“ donirao opremu za Elektrotehničku školu „Nikola Tesla“ u Nišu

U okviru projekta Nemačke razvojne saradnje „Dijalog o zapošljavanju mladih, inicijativa i dualno obrazovanje“ (DECIDE) obezbeđena je oprema za srednju Elektrotehničku školu „Nikola Tesla“ u Nišu, u cilju unapređivanja uslova za realizaciju teorijske i praktične nastave, kao i neformalnih obuka za nezaposlena lica.

Zahvaljujući ovoj donaciji, škola je opremljena laboratorijskim stolovima sa modulima za regulisanje izvora naizmenične struje (trofazni i monofazni), stabilisanim izvorima jednosmerne struje i modulom za ispitivanje transformatora. Deo donacije čine i profesionalni multifunkcijski instrumenti, kao i termovizijska kamera za bezkontaktno ispitivanje povišene temperature.

Direktor Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ u Nišu, Nebojša Sokolović, istakao je da je ova oprema veoma bitna za dalji razvojni plan škole i razvoj grada Niša u pogledu resursa kadrova.

„Naša škola je u okviru donacije dobila elektroenergetsku opremu, kojom je kompletno opremljen kabinet za elektroenergetska postrojenja. Pored toga, omogućena su merenja i ispitivanja uređaja u beznaponskom stanju i pod naponom, koja su predviđena planom nastave za obrazovne profile Elektromonter mreže i postrojenja, i Elektrotehničar energetike“, kaže Sokolović.

Drugi deo donacije je multimedijalna nastavna računarska učionica, koja uključuje 16 savremenih konfiguracija sa pratećom video opremom, 3 štampača 3D tehnologije, UV printer i specijalne senzore za mehatroniku.

„Učešćem u projektu DECIDE, naša škola dobija sve karakteristike savremene škole, i tako se i pozicionira u regionalnog lidera u srednjem stručnom obrazovanju“, smatra Sokolović.

Po rečima rukovodioca projektnog tima u GIZ-u, Ivana Stojanovića,  jedan od ciljeva projekta DECIDE jeste da se opremanjem škola savremenim alatima i mašinama stvore preduslovi za sticanje kvalifikacija u skladu sa potrebama tržišta rada, ali i sa potrebama potencijalnih polaznika, mladih ljudi od 15 do 35 godina.

„Kroz ovaj projekat kontinuirano ćemo raditi i na jačanju kapaciteta škola kako bi bile spremne da preuzmu aktivnu ulogu u dijalogu relevantnih aktera na lokalnom nivou u cilju što većeg zapošljavanja mladih“ kaže Stojanović.

Osim elektrotehničke škole u Nišu, u okviru ovog projekta opremu su dobile i srednje stručne škole u Subotici, Obrenovcu, Vlasotincu i Kragujevcu. Ukupna vrednost opreme po školi je 50 000 evra, a isporučena je projektnim školama u periodu od avgusta do novembra.

DECIDE projekat realizuje se od januara 2020. godine, kao nastavak projekata „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja“ i „Podsticanje zapošljavanja mladih“. Novi projekat, koji realizuje GIZ, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, nastoji da obezbedi održivost rezultata postignutih kroz prethodna dva projekta, posebno na polju daljeg razvoja dualnog obrazovanja, neformalnih obuka i lokalnog dijaloga za zapošljavanje mladih. Fokus je na podršci izabranim školama da izrastu u regionalne centre kompetencija, sposobne da na brz i adekvatan način odgovore na zahteve lokalnih tržišta rada.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije