Deca od očeva nasleđuju lingvističku sposobnost, a ne od majke?

Od Koga Deca Nasleđuju lingvističke sposobnosti?

Prema nedavnoj studiji, istraživači su pogledali hipoteze o jeziku i maternjem jeziku oca kako bi utvrdili kako bebe dobijaju svoj rečnik.

Stručnjaci kažu da su očevi odgovorni za rečnik bebe.

Foto: Pixabay

Da li deca Nasleđuju Lingvističke Sposobnosti od Majke?

Nekada se smatralo da su majke imale jedinu ulogu u određivanju vokabulara za bebe (hipoteza o maternjem jeziku). Ovaj vekovni mit pokrenuo je grupu istraživača na čelu sa Menghan Zhang iz Laboratorije za savremenu antropologiju na Univerzitetu u Fudanu, da sprovedu ovo istraživanje.

Ispitali su 34 moderne indoevropske (IE) populacije. U ovoj studiji, genetičke istorije očinske i majčinske migracije u ovim IE populacijama su objašnjene korišćenjem filogenetskih mreža hromosomskih I-hromosomskih i mitohondrijskih haplogrupa. Sve u svemu, rezultati su doneli različite rezultate na osnovu vremena koje su očevi i majke proveli sa decom i područja u kojima su živeli.

Da li Deca Nasleđuju Lingvističke Sposobnosti od Oca?

Međutim, otkrili su da lingvističke varijacije koreliraju sa I kromosomom, prenesene od oca, i nisu imale prepisku sa mitohondrijskom DNK, koju prenosi samo majka.

Drugim rečima, deca dobijaju svoj rečnik od svog oca, a ne od majke zbog I hromozoma koji prenose očevi. Dakle, to je genetika koja može da odredi rečnik beba.

Ali ako mislite da majčin rad ostaje nezapažen, to nije tačno. U stvari, kaže se da bebe uče više reči, postupaka i ponašanja od svoje majke. Dakle, iako mogu dobiti svoj rečnik od tate, oni dobijaju gotovo sve ostalo od svoje majke. To je obično zbog činjenice da bebe prirodno provode više vremena sa majkom od rođenja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Nova oaza za ljubitelje pešačenja – Vlasina bogatija za 47 km uređenih staza

Coca-Cola sistem i UNDP inicijativom „Vlasina – čista ljubav“...

Plaža Banjica u Ostrovici spas od tropskih vrućina

Na dvadesetak kilometara od Niša u selu Ostrovica na...

Anketa: Kakve su ekološke potrebe građana u Nišu

Kolika je informisanost o pitanjima zaštite životne sredine i...

Najnovije