Deca od očeva nasleđuju lingvističku sposobnost, a ne od majke?

Od Koga Deca Nasleđuju lingvističke sposobnosti?

Prema nedavnoj studiji, istraživači su pogledali hipoteze o jeziku i maternjem jeziku oca kako bi utvrdili kako bebe dobijaju svoj rečnik.

Stručnjaci kažu da su očevi odgovorni za rečnik bebe.

Foto: Pixabay

Da li deca Nasleđuju Lingvističke Sposobnosti od Majke?

Nekada se smatralo da su majke imale jedinu ulogu u određivanju vokabulara za bebe (hipoteza o maternjem jeziku). Ovaj vekovni mit pokrenuo je grupu istraživača na čelu sa Menghan Zhang iz Laboratorije za savremenu antropologiju na Univerzitetu u Fudanu, da sprovedu ovo istraživanje.

Ispitali su 34 moderne indoevropske (IE) populacije. U ovoj studiji, genetičke istorije očinske i majčinske migracije u ovim IE populacijama su objašnjene korišćenjem filogenetskih mreža hromosomskih I-hromosomskih i mitohondrijskih haplogrupa. Sve u svemu, rezultati su doneli različite rezultate na osnovu vremena koje su očevi i majke proveli sa decom i područja u kojima su živeli.

Da li Deca Nasleđuju Lingvističke Sposobnosti od Oca?

Međutim, otkrili su da lingvističke varijacije koreliraju sa I kromosomom, prenesene od oca, i nisu imale prepisku sa mitohondrijskom DNK, koju prenosi samo majka.

Drugim rečima, deca dobijaju svoj rečnik od svog oca, a ne od majke zbog I hromozoma koji prenose očevi. Dakle, to je genetika koja može da odredi rečnik beba.

Ali ako mislite da majčin rad ostaje nezapažen, to nije tačno. U stvari, kaže se da bebe uče više reči, postupaka i ponašanja od svoje majke. Dakle, iako mogu dobiti svoj rečnik od tate, oni dobijaju gotovo sve ostalo od svoje majke. To je obično zbog činjenice da bebe prirodno provode više vremena sa majkom od rođenja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Amber Alert: Podrška od Nišlijke koja je za malo izbegla zlostavljanje

Zbog toga što je kao jedanaestogodišnja devojčica umalo bila...

Na današnji dan oslobođen Niš: Od turske kasabe do modernog grada

Posle pet vekova vladavine Turaka, Niš je oslobođen 11....

ZOO kutak u Kamenici organizuje novogodišnja druženja sa Deda Mrazom

U susret novogodišnjim praznicima volonteri ZOO kutka u Kamenici...

Najnovije