Gastro-manifestacija „Dani Bureka Niš 2019“ biće organizovana u periodu od 15 – 18. avgusta 2019. godine na šetališnom Keju 29. decembar pored Amfiteatra, saopštava Turistička organizacija Niša.
Dani bureka sa meraklijskim duhom
Bogatstvo niške kuhinje potiče od njegovog geografskog položaja i kulturne raznolikosti nastale vekovnim uticajem različitih kultura.
Kada kažete Niš, odmah pomislite i na niški burek koji se u Nišu sprema od 1498. godine.
Ova manifestacija ima za cilj da promoviše „tradicionalni niški doručak” koji pamte brojni posetioci našeg grada.
Niš ove godine posvećuje nekoliko dana promociji i uživanju u ovom izuzetnom jelu, i tokom trajanja manifestacije, na jednom mestu možete probati najbolji burek koji nude vodeći niški proizvođači bureka.


Reč „berek” (tur. börek) je turska reč za ovo slojevito jelo od testa, ali takođe i za ostala jela od testa. Samo u turskom jeziku reč „burek” ima tako široko značenje. U svim ostalim jezicima u kojima je pozajmljena, reč se odnosi samo na neke vrste peciva.
Pored niških učesnika u takmičenju pripremanja bureka ove godine biće učesnika, zanatskih pekara i iz Grčke, Bugarske i Makedonije.
Ova tradicionalna manifestacija svake godine okuplja veliki broj posetilaca iz zemlje kao i inostranstva koji će uživati u bogatoj ponudi ovog izuzetnog niškog specijaliteta.
Burek sa sirom, mesom ili spanaćem, slatki burek ili izrada burek „za Ginisa“, kao i bogati prateći umetnički program, samo su deo ovog četvorodnevnog gastro festivala.
Organizator ovogodišnje gastro-manifestacije je udruženje Unija pekara, uz pomoć, Gradske opštine Medijana, i Turističke organizacije Niš.