Dan oslobođenja Niša u Prvom svetskom ratu

Polaganjem venaca na spomenik Oslobodiocima Niša obeležava se godišnjica oslobođenja Niša u Prvom svetskom ratu.

Tradicionalmo se na 12. oktobar polažu venci na spomenik Petru Bojoviću ali zbog radova u centru grada na obeležavanju 102. godišnjice oslobođenja Niša to nije bilo moguće.

Spomenik Petru Bojoviću
Spomenik Petru Bojoviću, Foto: Nišavski okrug, 2019.

Venac je položila gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski sa zamenicom Dušicom Davidović i predsednikom Skupštine grada Bobanom Džunićem.

Foto: Grad Niš
Foto: Grad Niš

Vence su položile delegacije Vojske Srbije, Nišavskog upravnog okruga, Policijske uprave u Nišu, Saveza rezervnih vojnih starešina, predstavnici Rusko-srpskog humanitarnog centra, Kola srpskih sestara, delegacije opština Palilule i Niške Banje, Udruženje Makedonaca „Vardar Niš“, predstavnici niških udrženja koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova i potomci.

Foto: Grad Niš
Foto: Grad Niš

Prva srpska armija je 12. oktobra 1918. godine oslobodila Niš. Nakon proboja Solunskog fronta 1918. godine počela je akcija srpske vojske oslobađanja teritorija okupiranih od Bugarske, koja je 29. septembra 1918. kapitulirala.

Foto: Grad Niš
Foto: Grad Niš

Prva srpska armija, pod komadom Petra Bojovića, krenula je ka Nišu. Vojvoda Bojović je 1. oktobra 1918. izdao zapovest divizijama da krenu u oslobađanje juga Srbije.

Doček vojske u Nišu 12.10.1918. godine; foto; FB stranica foto Slike starog Niša i okoline.
Doček vojske u Nišu 12.10.1918. godine; foto; FB stranica foto Slike starog Niša i okoline.

Dunavska divizija je oslobodila Vranje 4. oktobra, Vladičin Han 5. oktobra, dan kasnije oslobođena je Grdelica, 7. oktobra oslobođen je i Leskovac, a Brestovac i Žitni Potok oslobođeni su 8. oktobra.

Polaganje venaca; Foto: Novinari Online
Polaganje venaca; Foto: Novinari Online

Trupe Prve srpske armije 9. oktobra 1918. otpočele su operaciju za oslobađenje Niša. Moravska divizija je 10. oktobra osvojila Seličevicu i nastavila prodor prema Gorici i Bubnju.

stari most
stari most

Konačno, 12. oktobra oslobođen je i Niš.

U toku noći Nemci su podigli u vazduh Železnički most na Nišavi. U 8 i 40 ujutro i gvozdeni Tvrđavski gvozdeni most. Moravska divizija iz pravca Bubnja do 12h prodire u grad i potomognuta građanstvom uspeva da ga osvoji do 13h. Neprijatelj je gonjen prema Pantelejskoj crkvi i dalje prema severu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije