Da li ste za ukidanje registracione nalepnice za automobile?

NALED predlaže da se ukinu registracione nalepnice za automobile čime bi se godišnje uštedelo oko 800 miliona dinara, koliko vozači u Srbiji izdvoje za plaćanje taksi.

Ukinuti registracionu nalepnicu za automobile

Jedna od preporuka NALED-ove „Sive knjige 11“, koja sadrži 100 preporuka privrede, lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva za pojednostavljenje administrativnih procedura, jeste i da se ukinu registracione nalepnice za automobile, motore i traktore.

„Registracionu nalepnicu za automobile, motore i traktore trebalo bi ukinuti jer nema veliku upotrebnu vrednost, a svake godine građanima i privredi nameće značajne troškove“, navode u NALED-u.

Nalepnica koja se na automobilima lepi u donjem desnom uglu vetrobranskog stakla jedan je od obaveznih elemenata registracije i potvrda da vozilo može da učestvuje u saobraćaju.

Na njoj su ispisani registarski broj automobila, datum isteka registracije i oznaka registracionog područja odnosno podaci koji već postoje na registarskoj tablici, saobraćajnoj dozvoli i u evidenciji MUP-a.

Vozače svake godine registracione nalepnice koštaju 800 miliona dinara

Za izdavanje nalepnice plaćaju se dve takse u ukupnom iznosu od 440 dinara, a kako se u Srbiji svake godine registruje najmanje 1,8 miliona motornih vozila, dolazimo do računice da građani i privreda godišnje izdvoje gotovo 800 miliona dinara.

800 miliona dinara za nešto što nema veliku upotrebnu vrednost osim da saobraćajac vizuelno proveri da li je automobil registrovan ili kao podsetnik vlasniku o datumu isteka registracije. Predložena izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i Pravilnika o registraciji bi smanjila nepotrebne administrativne troškove, samim tim i cenu registracije i vreme sprovođenja procedure, što bi omogućilo značajne uštede“, objašnjava Aleksandar Blagojević, potpredsednik NALED-ovog Saveza za e-upravu.

Dobro rešenje za informisanje vozača o približavanju roka za obnovu registracije bilo bi da ih sistem eUprave informiše mesec dana unapred putem e-maila ili SMS poruke i preko portala eUprava.

To bi i za državne organe imalo praktičnu korist s obzirom na to da bi raspolagali ažurnim kontaktima građana (e-mail adresa i broj mobilnog telefona), a zadatak vlasnika motornih vozila bio bi da unesu kontakte na portalu ukoliko žele da dobiju obaveštenje.

Praksa sa registracionim nalepnicama u svetu je veoma raznovrsna, od toga da u nekim zemljama nikad nisu uvedene, do država gde je obavezno lepljenje na vetrobransko staklo ili tablicu automobila.

Među zemljama koje su ih nakon uvođenja povukle iz upotrebe su recimo Holandija i Velika Britanija, tako da proveru registracije odnosno plaćanja poreza sada obavljaju elektronski.

U većini zemalja regiona registracione nalepnice ne postoje.

Osim što predstavlja administrativni trošak, nalepnica u Srbiji može da dovede i do kazne ukoliko je nepravilno zalepljena.

Za građane zakon propisuje sankciju od najmanje 10.000 dinara, za preduzetnike se kreće od 30.000 do 200.000 dinara, a za privredna društva od 50.000 do 600.000 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije