COVID bolnica i u Niškoj Banji: Dezinfikovani Gerontološki centar i Dom zdravlja u Nišu

Predsednik Štaba za upravljanje krizom u Nišavskom i Topličkom upravnom okrugu, Branislav Nedimović obišao je Dom zdravlja u Nišu i upoznao se o radu Kovid centra kao i načinu na koji se zbrinjavaju pacijenti sa sumnjom na infekciju virusom Kovid 19.

Foto: Dom zdravlja Niš
Foto: Dom zdravlja Niš

Kovid centar koji obuhvata ulaz zaposlenih i pacijenata, trijažni centar, ordinacije, prostorije za uyrokovanje materiala za testiranje na virus, laboratorijski prostor i prostor Službe za radiološku dijagnostiku dobro funkcioniše i sprovode se sve mere zaštite, zaključeno je posle obilaska Doma zdravlja Niš.

Foto: Dom zdravlja Niš
Obavljena dezinfekcija Gerontološkog centra i Doma zdravlja, a tokom dana dezinfikovane i najprometnije ulice; Foto: Dom zdravlja Niš

Direktor, prof. dr Milorad Jerkan je podsetio da je Dom zdravlja nedavno obišla i ekipa ruskih lekara koji su dali preporuke za efikasniju zaštitu zaposlenih u Kovid centru, a da je ova ustanova i dezinfikovana.

Foto: Dom zdravlja Niš
Rusi u domu zdravlja Niš; Foto: Dom zdravlja Niš

Nedimović je saopštio da je u Gerontološkom centru Niš registrovano osam novih slučajeva zaraze koronavirusom, a da je ukupno u toj ustanovi obolela 151 osoba.

Prema njegovim rečima, među novoobolelima od koronavirusa u Gerontološkom centru je jedan zaposleni i sedam korisnika.

Nedimović je istakao i da raste broj zaraženih u privatnim domovima za stare u Nišu, i precizirao da je u poslednjih 48 časova registrovano 20 novih slučajeva.

Foto: Dom zdravlja Niš
Foto: Dom zdravlja Niš

Ministar je objasnio da je u Nišu glavno žarište Gerontološki centar jer se javljaju novi pacijenti sa tegobama, a koji su prvobitno bili negativni, uz napomenu da i u privatnom domu za stara lica “Eskulap“ ima novozaraženih.

Žarišta su domovi za stara lica, međutim, što se tiče stanovništva broj zaraženih opada i to ide u boljem smeru, naglasio je Nedimović.

U Specijalnoj bolnici “Gornja Toponica“, kako je rekao, zaražena su dva pacijenta i šestoro zaposlenih, pri čemu se radi o posebnoj ustanovi u kojoj se uvek sprovode mere bezbednosti.

Isto se odnosi i na Dom za odrasle u Blacu. Tamo uspostavljamo potpunu kontrolu, ali brine to što u Domu zdravlja u tom mestu i među stanovništvom u poslednjih 48 časova imamo pojačan priliv inficiranih, naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, taj problem će biti rešen, pri čemu će oboleli biti upućivani ili u KC Niš ili u privremenu bolnicu.

Nedimović je, govoreći o otvaranju novih kovid bolnica, rekao da su epidemiolozi Darija Kisić Tepavčević i Branislav Tiodorović napravili plan koji će danas biti predat štabu u Beogradu.

Prema njegovim rečima, ideja jeste da za kovid bolnicu bude obezbeđen jedan objekat u Niškoj Banji, pri čemu su predloženi objekti u Pirotu i Zaječaru, a u razmatranju je i Sokobanja.

Ministar je naglasio da Niš ima dovoljno privremenih bolnica i da novi kapaciteti neće biti otvarani, s obzirom na to da će početi prva otpuštanja pacijenata iz Hale “Čair”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Plaža Banjica u Ostrovici spas od tropskih vrućina

Na dvadesetak kilometara od Niša u selu Ostrovica na...

Anketa: Kakve su ekološke potrebe građana u Nišu

Kolika je informisanost o pitanjima zaštite životne sredine i...

Najnovije